Ben Gernon skal dirigere Bartóks Konsert for orkester under Ung Filharmoni 2022. Foto: Petra Hajská/Czech Philharmonic

Slik blir Ung Filharmoni 2022

Dirigent, repertoar og prøvespillutdrag er klart. - Her får hele orkesteret boltre seg i soloer, sier fløytist Randi Krogvold Lundqvist

Det nasjonale orkesterprosjektet Ung Filharmoni arrangeres for 7. gang i 2022. Her er ekspertenes tanker om innholdet, og utdragene til prøvespill!

Informasjon om prøvespill nederst i saken.

Ung Filharmoni rommer 70-80 av landets dyktigste unge musikere. Her fra sommeren 2021, med dirigent Mei-Ann Chen. Foto: Magnus Skrede

Ettertraktet dirigent

Dirigent for Ung Filharmoni 2022 blir britiske Ben Gernon.

Sin unge alder til tross har han dirigert flere av de viktigste orkestrene i Europa og USA, som London Philharmonic, BBC Symphony Orhcestra, Chicago Symphony Orchestra og Los Angeles Philharmonic.

Gernon skulle egentlig dirigert Ung Filharmoni i 2020, men den gangen satte pandemien en stopper for det. Kunstnerisk plansjef i Oslo-Filharmonien, Alex Taylor, er glad for at han på ny har takket ja.

– Gernon gjestet Oslo-Filharmonien for første gang i 2017. Filharmonikerne satte stor pris på hans musikalitet, engasjement og positive holdning, og den effektive og tydelige teknikken. Vi har snakket om å invitere ham tilbake lenge, sier Taylor.

– Da vi nevnte Ung-Filharmoni for ham tente han på prosjektet, og foreslo Bartóks Konsert for Orkester som et spennende og utfordrende verk.

Alex Taylor tror det blir spennende for de unge musikerne
å jobbe med Ben Gernon. Foto: Rune Bendiksen

Solistisk og kontrastfylt

Konsert for orkester ble urfremført i 1944, og var et av de siste verkene Bartók skrev.

Ifølge Randi Krogvold Lundqvist, leder for blåserseksjonen ved Høyskolen Barratt Due og Unge Talenter, er det bare å glede seg.

– Dette er Bartóks mest kjente og populære stykke, og et av mine favorittverk fra orkesterlitteraturen, sier hun.

– Her får hele orkesteret boltre seg i soloer og fantastiske tuttipartier. Hver instrumentgruppe blir brukt på en solistisk og virtuos måte, slik at hver enkelt musiker får gode og utfordrende oppgaver.

Hun beskriver stykket som spennende og kontrastfylt, med hurtige skift mellom dramatiske partier og lyse, lette temaer. Man kan også høre mange fine folkemusikktemaer.

Konsert for orkester er utrolig gøy å spille. Her er det bare å glede seg til å få sitte ved siden av de fantastiske musikerne i Oslo-Filharmonien og fremføre et av de mest spilte orkesterverk i verden, sier Lundqvist.

Fløytist Randi Krogvold Lundqvist har selv spilt Konsert for orkester i ungdomsorkester, og sier det var uforglemmelig. Foto: Barratt Due Musikkinstitutt

Leter etter potensiale

I år som i fjor vil prøvespillet bli digitalt, bestående av ett obligatorisk verk og utvalgte utdrag fra neste års repertoar.

Christian Berg i fagutvalget til Ung Filharmoni oppfordrer alle som har lyst til å søke til å gi det en sjanse.

– Når noen spør meg om jeg synes de burde prøvespille til en jobb sier jeg alltid ja. Du har ingenting å tape på det, sier han.

– Det du lærer i forberedelsene, og prosessen frem mot et prøvespill, det gjør deg til en bedre musiker.

Han håper den digitale søknadsprosessen senker terskelen for å prøvespille. Opptakene må gjøres i ett strekk, helt uten å klippe, men til gjengjeld slipper man å stå ansikt til ansikt med en jury.

Det er også mulig å gjøre nytt opptak dersom man ikke blir fornøyd første gang. Likevel bør man ikke bli for opphengt i å gjøre alt perfekt.

– Når vi som jury hører på ulike kandidater, leter vi alltid etter potensiale. Er dette noen vi vil høre mer av? Er det en musiker vi vil sitte ved siden av? Det gjelder uansett om det er prøvespill til Ung Filharmoni eller Oslo-Filharmonien, sier Berg.

Faktisk har Filharmonien selv nylig brukt digitalt prøvespill i forbindelse med en ansettelse. Berg mener dette har flere fordeler, og sparer både tid og ressurser, men forteller at det også har sine utfordringer.

– Det hender vi får problemer med at kvaliteten rett og slett er for dårlig, slik at opptaket ikke viser godt nok hva kandidaten kan. En del mobiltelefoner demper eller forsterker lyden automatisk hvis man spiller veldig sterkt eller svakt, og det er synd om slike ting ødelegger et ellers godt prøvespill.

Han sier de har forståelse for at ikke alle som søker Ung Filharmoni har tilgang på masse avansert utstyr, men kommer likevel med en oppfordring til de som skal sende inn opptak:

– Det kan være verdt å prøve å spørre om hjelp. Kanskje kjenner man noen som har en bedre telefon eller en mikrofon, for eksempel.

Christian Berg sitter i fagutvalget til Ung Filharmoni. Her fra sommersamlingen i 2021. Foto: Magnus Skrede

PRØVESPILLUTDRAG

Påmeldingen til Ung Filharmoni 2022 åpner 11. oktober, men det er lov å begynne å øve allerede nå. Mer informasjon om selve prøvespillet finner du her.

Det er mulig å søke på bare ett instrument der det er nevnt to, men vi vil gjøre deg oppmerksom på at sjansen for å komme med øker dersom du sender inn opptak på begge instrumenter.

(Utdraget for harpe er enda ikke klart, men kommer snart!)

Fløyte og Picccolo

Obo og engelsk horn

Klarinett og bassklarinett

Fagott og kontrafagott

Horn

Trompet

Trombone

Basstrombone

Tuba

Pauke og slagverk

Fiolin

Bratsj

Cello

Bass

OBLIGATORISKE VERK

I tillegg til utdrag skal alle prøvespillkandidater spille et obligatorisk verk. Hvilke ser du i listen under. Noter finner du selv på nett (eks. imslp.org), i biblioteket på studiestedet du er tilknyttet, eller ved å kontakte din lærer.

OBS: Alle verk skal spilles inn uten akkompagnement.

FIOLIN: 3 min fra valgfri Bach solosonate eller solopartita

BRATSJ: 3 min valgfri Bach solosuite (cellosuitene)

CELLO: 3 min valgfri Bach solosuite

BASS: 1. sats fra Henry Eccles sonate i a-moll (uten komp)

FLØYTE: Mozart: Konsert i G-dur, 1.sats, takt 31 tom. 149.

OBO: Haydn Obokonsert i C, 1.sats takt 63-137.

KLARINETT: Weber: Concertino fra start til og med variasjon 2. (Stopp før Lento)

FAGOTT: Mozart: Fagottkonsert, 1. sats fram til reprisen

HORN: Strauss Hornkonsert #1, 1. sats

TROMPET: Francis Thomè: Fantasie, fra start til 4 takter ut i Allegro

TROMBONE: David: Concertino, 1. sats uten kadens

BASSTROMBONE: Bozza: New Orleans

TUBA: Hindemith Sonate, 1. sats

PAUKE: Young Persons Guide (se noter i prøvespillutdrag for pauke og slagverk)

LILLETROMME: Berg – Ekstrakt 2 (se noter i prøvespillutdrag for pauke og slagverk)

HARPE: Selvvalgt verk (uten komp), 3-5 min

FAKTA OM UNG FILHARMONI

– Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år, som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.

– Programmet inngår i talentsatsingen Crescendo, et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due musikkinstitutt.

– Gjennom nasjonale prøvespill settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere fra hele landet.

– Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni. Deretter kommer en intensiv sommersamling på Rønningen folkehøgskole i slutten av juni med prøver, undervisning, konsert og faglig påfyll.

– Avslutningsuka går av stabelen i høstferien, og ender med en fullverdig konsert i Oslo-Filharmoniens abonnementsserie i Oslo Konserthus.

– Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-Filharmonien får de unge utøverne oppleve hva som kreves på toppnivå.

– Samarbeidspartnere i gjennomføringen av Ung Filharmoni er Senter for talentutvikling Barratt Due og Oslo-Filharmonien.

– Ung Filharmoni startet i 2015, og er støttet av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Bettina Ford Jebsen, Hans Peter Jebsen og Trond Mohn.

Tekst: Marte Fillan / Senter for Talentutvikling

Samarbeidspartnere