Fra Høstserminaret i 2022. Foto: Magnus Skrede
Fra Høstserminaret i 2022. Foto: Magnus Skrede

Høstseminaret 2023

Senter for talentutvikling har gleden av å invitere til Høstseminaret 5. oktober på Sentralen i Oslo.

Hvordan kan du være med å påvirke morgendagens musikkutdanning? Hvordan ser et ideelt løp ut fra barneskole til ferdig utdannet? Hva sier den nyeste forskningen om hvilke behov som må dekkes?

For sjette år på rad inviterer Senter for talentutvikling pedagoger, fagpersoner, utøvende musikere og ledere til Høstseminar om talentutvikling innen klassisk musikk.

Programmet byr på spennende innlegg og diskusjoner om blant annet forutdanningsmodellen som er utviklet av Alf Richard Kraggerud og Mattias Lundqvist og en fersk undersøkelse fra orkesterprosjektet Ung Filharmoni ved Ellen Stabell.


Dato: Torsdag 5. oktober
Klokkeslett: 12.00 – 16.00
Sted: Sentralen (Øvre slottsgate 3, Oslo)
Påmeldingsfrist: Fredag 28. september
Deltakeravgift: Ingen
Overnatting: Konferansen har avtale med Scandic om overnatting og deltakere får rabatt om de bruker koden D000040408 ved bestilling på nett.

Påmeldingen til Høstseminaret 2023 er dessverre avsluttet. Om du ønsker å delta kan du sende en mail til elin.nilsen@bdm.no for å høre om det fremdeles er ledige plasser.

: Høstseminaret 2023

Pedagog og forsker, Ellen Stabell, vil presentere sine nyeste funn i arbeidet med talentene i Ung Filharmoni. Hvordan er utviklingen av disse musikernes hverdag og motivasjon sammenliknet med tidligere år? Og hvordan svarer de på helt nye spørsmål?

Ellen Stabell forsker på unge talenter. Foto: Magnus Skrede

Alf Richard Kraggerud, fiolinist, dirigent og pedagog, sammen med Mattias Lundqvist, tidligere kontrabassist og ansvarlig for studieprogrammene ved Unge Talenter, har i den siste tiden utviklet en forutdanningsmodell for de som vil utdanne seg innen klassisk musikk. I denne kommer det fram at norske MDD-linjer har behov for nye retningslinjer for å forberede elever bedre for høyere musikkutdanning og likevel holde alle utdanningsmuligheter for eleven åpne. I dette innlegget får vi svar på hvordan vi kan legge til rette for dette.

 I tillegg blir det gruppediskusjoner, debatter og musikalske innslag.

| Les også: Høstseminaret 2022 – Morgendagens musikere

Alf Richard Kraggerud, fiolinist, dirigent og pedagog. Foto: Esta.

Samme kveld blir det mulig å høre det nasjonale ungdomsorkesteret Ung Filharmoni når de deler scenen i Konserthuset med Oslo-filharmonien. Det blir gratis inngang på konserten kl. 19 for deltakere på seminaret.

Sammen skal de to orkestrene spille Pjotr Tsjaikovskijs Symfoni nr. 4, under ledelse av dirigent John Storgårds. Programmet består ellers av Midnight Sun Variations av Outi Tarkiainen og Pianokonsert for fire hender av Fazil Say. Solistene for sistnevnte er Lucas og Arthur Jussen.

Fra Ung Filharmonis konsert i Aulaen i Oslo. Dette var på sommersamlingen i 2023. Foto: Magnus Skrede

PROGRAM

11:30 – Registrering og lunsj utenfor Forstanderskapssalen på Sentralen

12:00 – Velkommen ved Anders Hall Grøterud, leder for Senter for talentutvikling og Stephan Barratt Due, rektor og kunstneriskleder av Barratt Due musikkinstitutt

12.20 – Et bærekraftig, ungt musikerliv ved Ellen Stabell, pedagog og forsker ved Norges Musikkhøgskole og CEMPE

13:00 – Pause

13:10 – Erfaringer fra unge musikere

13:15 – Forutdanningsmodellen ved Alf Richard Kraggerud, fiolinist, dirigent og pedagog og Mattias Lundqvist, tidligere kontrabassist og ansvarlig for studieprogrammene ved Unge Talenter

13:50 – Orkestrenes uttalelser

14:00 – Pause med noe godt å bite i

14:30 – Kunstnerisk innslag ved pianist Emma Martine Lam Olsen

14:40 – Paneldiskusjon med Gunnar Flagstad (NMH/TUP), Kjellaug Kornstad (Norsk Kulturskoleråd), Camilla Ediassen (Foss vgs/MDD) og Marianne Moberg (UtB). Moderert av Mattias Lundqvist. Åpen diskusjon med salen i andre halvdel.

15:20 – Pause

15:25 – Case

15:50 – Hva tar vi med oss videre fra dagen? ved Anders Hall Grøterud og salen

I løpet av dagen blir det mulighet til å kommentere og komme med innspill til alle innlegg, både muntlig og skriftlig.

Påmeldingen til Høstseminaret 2023 er dessverre avsluttet. Om du ønsker å delta kan du sende en mail til elin.nilsen@bdm.no for å høre om det fremdeles er ledige plasser.

Fakta om Høstseminaret

  • Årlig fagseminar om talentutvikling i klassisk musikk på U19-feltet, i regi av Senter for talentutvikling.
  • Målgruppe: Lærere, pedagoger, utøvere, ledere, talentutviklere, støttespillere og andre interesserte.
  • Arrangeres torsdagen i uke 40 hvert år.
  • Årets seminar var det sjette i rekken.

Tidligere seminarer

Samarbeidspartnere