Videoserie, del 2: Her er utstyret du trenger til digitalt samspill

I andre avsnitt av videoserien om digitalt samspill forklarer førsteamanuensis Geir Davidsen hvilket utstyr som kan forbedre samspillet.

I første del av Senter for talentutviklings videoserie, viste Geir Davidsen, førsteamanuensis i euphonium ved UiT og Musikkonservatoriet i Tromsø, hvordan man kan oppnå samspill over store avstander. I video 2 viser han hvilket utstyr som kan forbedre samspillet.

– Det finnes ingen fasit på hva slags utstyr man trenger. Det avhenger av instrument, sjanger og hvor mye penger man har mulighet til å legge i det, sier Davidsen.

Se videoen her:

Bruk kabel

Et av de viktigste poengene er at man alltid burde bruke kabel fremfor trådløst nett.

– Man får mer forsinkelse og en tregere tilkobling med trådløst nett. Jeg anbefaler alle å koble seg inn via en ethernet-kabel om man har mulighet, forklarer Davidsen.

Det samme rådet gjelder for mikrofoner og hodetelefoner.

– Å bruke ledning gir bedre lydkvalitet og mindre forsinkelser, sier han.

Hvor mye vil det koste?

Som med all teknologi, øker kvaliteten i takt med prisen. Men det behøver ikke koste all verden.

– Jeg anbefaler alle å begynne enkelt for å finne ut om dette er noe for deg. Du kan sette sammen gode løsninger til en rimelig penge, forteller Geir Davidsen.

Det er først og fremst tre ting du behøver: (1) hodetelefoner, (2) mikronfon og (3) lydkort.

– Prøv gjerne med hodetelefoner som du har liggende hjemme i en skuff. Men de burde helst ha ledning, sier han. 

Mikrofon

Mange musikere har en mikrofon hjemme for å kunne sende inn opptak til søknadsprosesser. Andre bruker mikrofon i undervisning eller til å lage egen musikk. Hvis man ikke har en mikrofon hjemme, finnes det rimelige varianter.

– Du burde helst ha en egnet mikrofon, og den kan brukes til mye annet også, sier Davidsen.

Han trekker frem Behringer C-2 som et billig alternativ, hvor du får et mikrofonpar for ca. 450 kr. Kamera-mikrofonen Boya BY-MM1 for 350 kr.  er annet alternativ, men denne har bare mini-jack-utgang. 

I videoen viser han også frem to velkjente mikrofoner, Shure SM57 og SM58, som begge ligger på rundt 1100 kr. 

Lydkort

Det er lett å glemme lydkort, men det er nødvendig for å sende mikrofonlyden videre. I videoen viser Geir Davidsen frem Focusrite Scarlett 2i2 (1700 kr) som har god lyd med liten forsinkelse.

– Men det finnes mye rimeligere alternativer for de som vil prøve seg. For eksempel fungerer Behringer UM2 (400kr) godt for mange. I mellomsjiktet finnes blant annet Presonus AudioBox USB 96 (1000kr), sier han.

For mange vil det enkleste være å kjøpe kombinert lydkort og mikrofon.

– Mange musikere har Zoom lydopptakere. Disse har kombinert lydkort og mikrofon, og finnes i alle prisklasser fra Zoom H1 (950kr) til H2 (1600kr), H4 (2500kr) eller H6 (3500kr), sier Davidsen.

En podkast-mikrofon med innebygd lydkort som Nikabe M-3 kan også gjøre susen, men disse er ofte ikke bygd for musikk.  

Hva skal jeg kjøpe?

Det vil avhenge av hver enkelts behov og ressurser. Er du rockevokalist? Eller en klassisk stryker? Student eller musikklærer? 

– Mitt mål er å gi en innføring i hvordan man kan oppnå god lyd og liten forsinkelse, slik at det blir så lav terskel som mulig, sier Davidsen.

Han sier at for mange musikere vil en Zoom-lydopptaker være en god alt-i-ett-løsning som finnes i mange prisklasser. Han har selv brukt Zoom H2 (1600kr) med suksess. Det eneste minuset er at lydkortet ikke er like raskt som de andre, så det kan påvirke lydforsinkelsen. 

En annen mulighet er mikrofonen Behringer C-2 (450kr) og lydkortet Behringer UM2 (400kr). Sammen med en mikrofonkabel ender det på rundt 1000 kroner.

Hvor godt vil dette fungere og hvor mye har lydforsinkelse å si? I tredje videoavsnitt gir Geir Davidsen svar på dette.


Tekst: Øyvind Johannes Hamre / Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere