Videoserie, del 1: Slik får du digitalt samspill med minimal forsinkelse

I denne videoserien viser førsteamanuensis Geir Davidsen hvordan du enklest mulig oppnår digitalt samspill med lite forsinkelse og god lydkvalitet.

Det var stor interesse etter artikkelen om hvordan Geir Davidsens løsning for digitalt samspill oppnådde samspill med under 30 millisekunders forsinkelse. Løsningen utviklet av førsteamanuensisen i euphonium, ble først nevnt i et møte mellom Senter for talentutvikling og Musikkonservatoriet i Tromsø.

– Vi synes dette var et veldig spennende og nytenkende initiativ, og tenkte umiddelbart at dette må flere på feltet høre om og få muligheten til å teste, sier Anders Grøterud, leder for Senter for talentutvikling.

Sammen med Senteret har Davidsen nå laget en videoserie i tre deler, som forklarer hvordan alle kan klare dette hjemmefra.

Del 1 av videoserien handler om programvare, del 2 om utstyr og del 3 om bruk av løsningen.

Se første video her:

Gratis programvare

– Det vil alltid være noe forsinkelse på digitalt samspill, men man kan oppnå gode resultater med litt innsats, sier Davidsen.

Han anbefaler programmet SonoBus, som du finner her. Det er et relativt nytt program som er gratis og enkelt i bruk. For å skape et “øverom” behøver man bare gå inn, opprette et gruppenavn og dele dette med de andre som skal koble til. 

Men SonoBus er en løsning for lyd, ikke video, presiserer Davidsen. I første avsnitt i videoen over, kan man se Davidsen spille sammen med Eivind Grøntvedt, som sitter i Tønsberg. Lyden er synkronisert, og har mindre enn 30 millisekunders forsinkelse. Videoen er derimot ikke synkronisert. 

– Vi pleier å ringe hverandre over Zoom eller lignende, og deretter etablere kontakt på SonoBus. Til slutt skrur vi av lyden på Zoom, slik at vi bare kan se hverandre der mens vi spiller, sier Davidsen.

Dette er en løsning som har fungert veldig godt for Davidsen og venner. Og selv om videoen vil ha forsinkelse, er dette ingen hindring for samspillet over lyd-oppkoblingen. 

Trenger jeg en ‘lydboks’? 

Svaret er nei. I videoen og i den forrige artikkelen viste Davidsen frem boksen han har laget selv. Han presiserer at boksen ikke er nødvendig for å oppnå godt samspill.

–  Boksen er ment som et eksempel på en kompakt «alt-i-ett-løsning» for elever. Ikke alle har en god nok datamaskin eller tekniske ferdigheter til å sette opp et eget system, sier Davidsen. 

Det er blant annet mulig å kjøpe en ferdiglaget boks på JackTrips nettsider uten touch-skjerm. Hvis man er nysgjerrig på Davidsens hjemmesnekrede boks, finnes det en oversikt over delene nederst i den forrige artikkelen

– Boksen gjør det enkelt for særlig unge elever å få godt samspill over store avstander. Men alt man egentlig trenger for å komme i gang, er en datamaskin med SonoBus installert og eget utstyr, sier Davidsen. 

Hva slags utstyr behøver man? I del 2 av videoserien viser Davidsen utstyr som kan gjøre samspillet enda bedre.


Tekst: Øyvind Johannes Hamre / Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere