Kort vei mellom øving og restitusjon for Tuva Odland og Dimitrij Osadchuk under Ung Filharmoni 2019. Foto: Crescendo

Sov deg til en bedre musiker

En god natts søvn gjør større forskjell enn du tror, forteller hjerneforsker Ole Petter Hjelle.

– Søvn påvirker absolutt alle kroppens organer, og spesielt hjernen, sier Ole Petter Hjelle.

I fjor utga han boken «Lev til du blir 100», der god søvn er én av syv nøkler til et langt og godt liv. Han har også laget en eksklusiv foredragsserie for Senter for talentutvikling om livsstilsendringer som gi bedre prestasjon.

I den tredje av tre videoer prater Hjelle om hvordan søvn kan gjøre deg til en bedre musiker. Se foredraget her:

Søvn er ferskvare

Søvn er et grunnleggende behov, på lik linje med å spise. Hjernen hviler og renser seg selv når vi sover. Dette er en helt nødvendig prosess for å lagre dagens læring og få god konsentrasjon på morgendagens øving, ifølge Hjelle.

Men som mat, er også søvn ferskvare. Det er en myte at man kan ta igjen tapt søvn i helgen, mener hjerneforskeren. 

– Hvis vi sover for lite over tid, fungerer vi dårligere i hverdagen og klarer ikke å prestere på topp. Ungdommer og tenåringer trenger mellom åtte og ti timer søvn hver eneste natt, voksne litt mindre. 

– Men vi vet at en gjennomsnittlig norsk ungdom sover i snitt 1,5 time for lite. Det går utover prestasjonen og helsa, sier Hjelle.  

| LES OGSÅ: Tren deg til en bedre musiker

Fem tips

Hjelle har utviklet samlet fem konkrete tips for et bedre søvnmønster, som kan gjøre at du får det bedre i hverdagen og dermed øker sjansen for å prestere bedre som musiker:

1. Sett søvn høyere opp på prioriteringslisten
I en travel hverdag prioriterer mange bort søvn, men søvn er noe av det aller viktigste vi gjør for hjernen vår. Prioritér søvn over andre gjøremål.

2. Legg deg og stå opp til samme tid
Enten det er hverdag eller helg, burde du stå opp omtrent til samme tid. Det er vanskelig å få tilstrekkelig med søvn når søvnmønsteret varierer mye. 

3. Dropp skjermen siste timen
Skjermer utstråler blått lys som sender et signal til hjernen om at det er dag. Det gjør at vi skiller ut mindre av søvnhormonet melatonin og det blir vanskeligere å sovne. Hvis du må ha telefonen med deg i senga, endre i så fall lyset til rødt lys om kvelden. 

4. Ha det kjølig og mørkt på soverommet
Det er viktig å tilrettelegge for god søvn. I tillegg til å skru av alt lys, hjelper det også å senke temperaturen. Kroppstemperaturen synker når man sover og temperaturen på soverommet bør være 1-2 grader lavere enn resten av huset 

5. Unngå stimulantia før du skal legge deg
Stimulantia er kjemiske stoffer som øker i aktiviteten i nervesystemet. Det er for eksempel nikotin (snus, sigaretter), koffein (te, kaffe, energidrikker) eller alkohol. Disse stoffene tar lang tid å bryte ned og forstyrrer søvnen. Unngå koffein etter klokken tre på ettermiddagen. 

Fiolinist Catharina Chen merker stor forbedring på både energi, konsentrasjon og motivasjon etter hun har begynt å prioritere søvn. Foto: Nikolaj Lund

Ble en del av rutinen

Catharina Chen er fiolinist og har spilt med flere av verdens ledende orkestre. Hun tok et aktivt valg om å gjøre nettopp det som Hjelle anbefaler: å sette søvn høyere på prioriteringslista. 

– Jeg er egentlig et B-menneske, som elsker å stå sent opp. Men det er veldig viktig med gode rutiner når jeg jobber og må prestere, sier hun. 

Søvnen har nå blitt til en del av hennes livsstil og rutine. Blant annet tar hun ofte små “naps” gjerne før en konsert, slik pianist Leif Ove Andsnes også er kjent for å gjøre.

– Alt er uforutsigbart når man er på turné. Det gjør det enda viktigere å ha gode rutiner, det hjelper på både motivasjon og inspirasjon, sier Chen.

| LES OGSÅ: Spis deg til en bedre musiker

Tok en helomvending

Chen har funnet sin søvnrytme ved å legge seg senest kl. 24 og stå opp kl. 08. I tillegg er hun bevisst på å ha en sunn livsstil. 

– På turné blir det fort sene kvelder og gjerne en øl etter at konserten er ferdig. Det kan fort bli til dårlige vaner, hvor man sovner og står opp sent. Jeg gjorde en helomvending og bestemte meg for å slutte å drikke alkohol. Det var en god grunn til å ikke dra med videre ut, sier hun. 

Chen kunne ofte merke at hun ikke presterte på topp etter en dårlig natts søvn. Da hun begynte å prioritere søvn, kosthold og trening, endret dette seg.

– Det hjalp på både energi, konsentrasjon og motivasjon, sier Chen.

Tekst: Øyvind Johannes Hamre / Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere