Stabilt blodsukker er noe av det viktigste for å prestere på scenen eller fokusere gjennom en hel dag med øving, jobb eller skole, forklarer Ole Petter Hjelle. Foto: Magnus Skrede

Spis deg til en bedre musiker

Maten vi spiser kan avgjøre hvor godt vi øver og fremfører, forteller hjerneforsker Ole Petter Hjelle.

– Det er ganske underkommunisert at hjernen er det organet som påvirkes aller mest av maten vi spiser, sier Ole Petter Hjelle.

Legen og hjerneforskeren er i disse dager aktuell med boken «Mat for hjernen» sammen med Tine Sundfør. Han har også laget en eksklusiv foredragsserie for Senter for talentutvikling om hvordan livsstilsendringer kan gjøre deg til en bedre musiker. 

I den andre av tre videoer prater Hjelle om kosthold og hvordan ‘hjernemat’ kan gjøre at du øker prestasjonsevnen. Se foredraget her:

Mat styrker hjernefunksjonene

– Maten vi spiser påvirker absolutt alle kroppens celler, ikke minst nervecellene våre. Vi er avhengig av riktig kosthold for at de kognitive funksjonene skal funke optimalt. Dette bruker vi hver dag, når man øver, fremfører, planlegger eller lærer. Alt styrkes av maten, sier Ole Petter Hjelle.

Fikk du med deg første foredrag om fysisk aktivitet

Han trekker frem tre eksempler på viktig ‘hjernemat’: omega-3-fettsyrer, antioksidanter, B- og D-vitamin. I tillegg mener han det er viktig å velge mat med lav glykemisk indeks.

– Den glykemiske indeksen forteller hvor fort blodsukkeret stiger etter man har spist maten. Boller, brus og sjokolade skårer veldig høyt på indeksen, mens grovbrød, nøtter og annen fiberrik mat gjør at blodsukkeret holder seg stabilt lenge, sier han.

Hold blodsukkeret stabilt

Stabilt blodsukker er noe av det viktigste for å prestere på scenen eller fokusere gjennom en hel dag med øving, jobb eller skole, ifølge Hjelle. 

– Om man kjøper seg brus og sjokolade før en øving, vil dette være som å helle bensin på bålet. Blodsukkeret stiger veldig kjapt, men går raskt ned igjen og gjør at man presterer dårlig i alle aktiviteter som krever hjernefunksjon, forklarer han. 

Derfor anbefaler Hjelle å spise sammensatte måltider, med proteiner, fiber, sunt fett og frukt og grønt. Det gjør at man får en langsom blodsukkerstigning. 

– Blodsukkeret vil holde seg stabilt veldig lenge. Det er som å hive en vedkubbe på bålet, heller enn bensin, sier han. 

Cellist Ingvild Sandnes finner motivasjon i god mat. Foto: Yaniv Cohen

En balansegang

Kosthold er en viktig del av hverdagen til Ingvild Sandnes, cellist og frilanser.

– Jeg tror ikke det er sunt å tenke altfor mye på kostholdet og la det bli en for stor del av livet. Men musikeryrket er krevende, man trenger å konsentrere seg dypt og da er det viktig å spise ordentlig, sier hun. 

Sandnes forteller at blodsukkeret gjør en forskjell på hvordan hun presterer. Hun merker at hun mister konsentrasjonen ganske fort om blodsukkeret er lavt, og spiser derfor godt før en konsert eller forestilling. Likevel er det en balansegang.

– Musikere kan bli trøtte eller sløve om man spiser altfor mye tett på en konsert. Men før jeg går på scenen pleier jeg å ta en banan, noe søtt og litt vann for å få den lille piffen, sier Sandnes og legger til:

– Jeg setter stadig mer pris på god mat og hvor viktig det er å kose seg med mat. Det er et viktig aspekt. Om jeg skal øve lenge, ser jeg frem til å drikke en god kopp kaffe og spise noe godt i pausen. Det er en fin motivasjon, sier hun. 


Ole Petter Hjelles tips for å holde blodsukkeret stabilt:

1. Spis regelmessig. I praksis vil det kanskje si tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag, men det avhenger av hver enkelts tidsskjema. Det er uansett bedre å spise fem mindre måltider, enn tre store. 

2. Spis smart. Det er mye mat som gir et stabilt blodsukker, deriblant magert kjøtt, fisk, egg, fiberrike karbohydrater som grovbrød og poteter, i tillegg til mye frukt og grønt. Ved å spise smart vil man oppleve bedre helse og bedre konsentrasjon.

3. Spis mat du liker. Ingen klarer å holde fast ved mat man ikke er glad i. Det finnes såpass mye ‘hjernemat’ å velge i, at alle vil finne sunn mat de liker.

Tekst: Øyvind Johannes Hamre / Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere