Foto: Magnus Skrede
Foto: Magnus Skrede

Slik lykkes du med prøvespill

Seminar på Norges musikkhøgskole tirsdag 3. og onsdag 4. oktober.

Hva skal til for å få til prøvespillet? Hvordan takler du selve situasjonen og forberedelsene? Hvordan kan du bli tryggere på egne ferdigheter og håndtere stress og press?

Norges musikkhøgskole, Senter for talentutvikling og Ung Filharmoni samarbeider om dette seminaret, der du på tirdagen får innspill om stresshåndtering fra idrettspsykologien, høre hvordan erfarne musikere lærte av gode og dårlige valg og til slutt fant metodikken som fungerte for dem og unge musikeres tanker og erfaringer med prøvespill. På onsdagen blir det metronom-verksted og andre spennende øvelser du kan bruke for å forbedre prøvespillet ditt.

Fem unge musikere deler sin erfaring om prøvespill under Ung Filharmoni 2020. Fra venstre: Ingrid Ose, Christian Krogvold Lundqvist, Guro Asheim, Brage Sæbø, Gabriel Boezi Gjerpe, og moderator Anders Hall Grøterud. Foto: Magnus Skrede

PROGRAM

Tirsdag 3. oktober kl 1400-1700

Sted: Auditoriet (nybygget) på NMH

  1. Foredrag Frank Abrahamsen, prestasjonspsykolog fra Norges Idrettshøgskole – «Slik takler du stressede situasjoner»
  2. Case-presentasjon James Patterson, hornist I Oslo-filharmonien – “Auditions: Experiences and stories.”
  3. Case-fortelling Ernst Simon Glaser, cellist i KORK – «Hva har jeg lært av egne prøvespill?»  
  4. Panel unge musikere «Hva vi tenker om prøvespill?»
  5. Det blir spørsmål fra bidragsyterne, fagutvalget i Ung Filharmoni og refleksjoner blant deltakerne underveis. Opplegget fasiliteres av Anders Hall Grøterud fra Senter for talentutvikling.

Onsdag 4. oktober kl 1400-1545 (stryk) og 1615-1800 (blås/slagverk)

Sted: Auditoriet (nybygget) på NMH

På denne økta skal vi trene på å opparbeide en god og trygg pulsfølelse, som er en viktig del av et godt prøvespill. Målet er å relatere rytmisk det vi spiller både utover mot medspillere, og innover mot vår egen musikalske klokke. Sentralt i øvelsene er kreative måter å bruke metronom på, og til dels stemme og bevegelse.

Opplegg ved Knut Ålefjær, perkusjonist:

  1. Gruppe 1 (stryk): 1400-1545
  2. Gruppe 2 (blås/slagverk): 1615-1800

Knut Ålefjær er en allsidig slagverker med bakgrunn innen de fleste sjangere, og han har blant annet spilt med Helge Lien Trio og Geir Lysne Listening Ensemble. Han er for tiden ansatt ved den Kongelige Norske Marines musikkorps i Horten.

|LES OGSÅ: Endret fokus, vant prøvespillet

Samarbeidspartnere