Fem unge musikere deler sin erfaring om prøvespill. Fra venstre: Ingrid Ose, Christian Krogvold Lundqvist, Guro Asheim, Brage Sæbø, Gabriel Boezi Gjerpe, og moderator Anders Hall Grøterud. Foto: Magnus Skrede

Endret fokus, vant prøvespillet

Fem unge musikere gir sine beste råd til hvordan man mestrer prøvespillsituasjonen.

For neste års Ung Filharmoni er prøvespillet endret til å ligne mer på det man møter i det profesjonelle musikklivet. Repertoaret inneholder utdrag fra neste års verk Symfoniske danser av Rachmaninoff i tillegg til et par standardutdrag fra orkesterlitteraturen. Det blir også et obligatorisk verk for hvert instrument.

Prøvespill var også tema under to panelsamtaler under årets Ung Filharmoni. I den første fikk deltakerne høre profesjonelle musikere fra hele verden som fortalte om prøvespill i utlandet

Deretter kom det fem unge musikere med bred erfaring fra prøvespill for å fortelle om hvordan man mestrer et prøvespill. Senter for talentutvikling har samlet deres beste råd her.

Hvordan foregår egentlig et prøvespill?

Prøvespill er en prosess musikere må gjennom for å få fast jobb i orkester. Guro Asheim har flere prøvespill bak seg, og i fjor vant hun jobben som førstefiolinist i Oslo-Filharmonien. Hun forteller hvordan prøvespill oftest ser ut:

– Et prøvespill har som regel tre runder. Den første runden er bak en skjerm, slik at man er anonym for juryen, og man spiller et par utdrag og litt fra et obligatorisk verk. Under den andre runden er skjermen ofte borte og det minner mer om en konsert. Til slutt kommer tredje runde hvor man i tillegg til solokonsert og utdrag gjerne spiller kammermusikk med musikere fra orkesteret, forteller Guro Asheim.

Etter disse rundene står man kanskje igjen med to eller tre musikere man ønsker å prøve ut i orkesteret. Disse får et par prøveuker i orkesteret hvor de blir vurdert av kollegaene. Hvis man får jobben, skal man gjennom et halvt års prøvetid før det er helt i boks. 

Til Ung Filharmoni 2021 skal prøvespillet sendes inn som videoopptak. Les mer her, og se videoen med tekniske tips:

Anders Hall Grøterud og Guro Saastad kommer med tips til hvordan man gjør opptak av prøvespillet.

Prøvespillstrening

For de aller fleste er det nervepirrende å spille foran profesjonelle orkestermusikere. Derfor er det stadig vanligere at høyskoler arrangerer såkalte “mock auditions” der man simulerer en prøvespillsituasjon og får lærere, familie eller venner til å spille dommerne. Ingrid Ose studerer fløyte på NMH og kom rett fra et slikt prøvespill til panelsamtalen.

– Vi spiller for hverandre i juryer. Det er en fordel å spille for noen som er litt skumle, slik at det blir så realistisk som mulig. I tillegg kan man øve seg på det å måtte vente en stund for så å spille uten å være ordentlig varm. Det kan være fint å øve seg på at alt ikke kjennes forutsigbart eller komfortabelt, sier Ose.

Christian Lundqvist ble nylig ansatt som slagverker i KORK. Før det gikk han på Juilliard i New York, hvor iscenesatte prøvespill ble tatt på stor alvor. De hadde eksternt innleide sensorer for å gjøre det enda mer realistisk. 

– På Juilliard fikk alle en poengscore for å bli plassert i skoleorkesteret. Og jeg fikk fire poeng av ti mulige. Jeg tenkte at nå er det bare å gi opp, selge alle trommestikkene og dra hjem. Men det fine var at den poengscoren faktisk var ærlig. Så når jeg etter noen år fikk ti av ti poeng, så hadde jeg faktisk blitt bedre. Men man må jo tåle å få det slaget i trynet først. Det krevde litt å komme over kneika og fortsette å jobbe på, sier Lundqvist.

Fagutvalget ved Oslo-Filharmonien deler sine beste prøvespill-tips.

Slipp deg løs

Brage Sæbø fikk jobb som førstefiolinist i Oslo-Filharmonien i fjor. Han mener det er viktig å skille seg ut og vise personlighet, ettersom juryen hører på 30-40 kandidater. 

– Jeg forsøkte å slippe meg løs. På tidligere prøvespill hadde jeg nok lagt lokk på meg selv, og spilte det jeg trodde juryen ville like, heller enn hva jeg synes er best, sier Sæbø.

Gabriel Boezi Gjerpe, basstrombonist i Forsvarets stabsmusikk, er enig. Han understreker også at man ikke kan planlegge alt, det viktigste er å øve og gjøre grunnarbeidet.

– Det er alltid uventede ting som skjer. Det kan være ting som setter deg ut, men du må akseptere det. Øv deg på å takle det uventede, slik at du uansett kan prestere når du står der, sier han.

Selv om man ikke alltid lykkes på prøvespill, mener Guro Asheim at prosessen uansett er læringsrik. Foto fra filmen om Ung Filharmonis høstsamling 2020.

I januar fortalte Guro Asheim oss alle hennes beste tips før et prøvespill, inkludert visualisering, skylapper og yoga. Les alle her.

Om det går veien eller ikke

Det går ikke alltid veien. Deltakerne i panelet har vært på mange prøvespill der noen andre fikk stillingen, og de beskriver dette som god øvning i hvordan man kan mestre prøvespill. Likevel kan det føles tøft. Guro Asheim forteller om prøvespill der alt kjentes skikkelig dårlig:

– Jeg har vært på prøvespill der jeg har stivnet helt og ikke spilt mitt beste. Men ofte er følelsen sterkere enn det høres ut i virkeligheten. Jeg husker en helt grusom førsterunde hvor jeg gikk ut gråtende, men så gikk jeg faktisk videre til neste runde, sier hun.

Asheim presiserer at hvis man har gjort gode forberedelser, så klarer kroppen å spille selv på dårlige dager. Og selv om avslag er kjipt, føler Asheim likevel at hun har oppnådd noe.

– Jeg har hatt en god prosess og utviklet meg mye, selv om det ikke gikk veien akkurat den gangen. Ved å ha forsøkt blir man enda bedre ved neste prøvespill, sier hun.


Fakta om Ung Filharmoni

  • Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.
  • Programmet inngår i talentsatsingen Crescendo, et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due musikkinstitutt.
  • Gjennom nasjonale prøvespill om høsten i landets seks største regioner settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere.
  • Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni, før en intens sommersamling på Rønningen folkehøgskole i slutten av juni med øvelser, prøver, undervisning og faglig påfyll.
  • Avslutningsuka går av stabelen i høstferien i Oslo Konserthus og ender med en fullverdig konsert i Oslo-Filharmoniens abonnementsserie.
  • Høstsamlingen avsluttes normalt med en konsert foran et fullsatt Oslo Konserthus.
  • Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-Filharmonien får de unge utøverne opplevd hva som kreves på toppnivå.
  • Samarbeidspartnere i gjennomføringen av Ung Filharmoni er Senter for talentutvikling Barratt Due og Oslo-Filharmonien.
  • Ung Filharmoni støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Bettina Ford Jebsen, Hans Peter Jebsen og Trond Mohn.

Samarbeidspartnere