Magnus Skrede. Ludvig Gudim spiller med Oslo-filharmonien under Ung Filharmonis høstsamling i 2022.
Magnus Skrede. Ludvig Gudim spiller med Oslo-filharmonien under Ung Filharmonis høstsamling i 2022.

Musikkonkurranser i Norge

Senter for talentutvikling har laget en oversikt over norske musikkonkurranser for unge musikere i 2023.

Under finner du en oversikt over konkurranser for solister og kammerensembler i Norge, i alfabetisk rekkefølge.

Oversikten er satt sammen av Senter for talentutvikling, og oppdateres dersom vi får beskjed om endringer. Kjenner du til konkurranser som burde vært med i oversikten, eller har utfyllende info, blir vi glade for en e-post til elin.nilsen@bdm.no

Detaljert informasjon om konkurransene finnes på deres nett- og facebooksider.

KONKURRANSER

De unges konsert

Solistkonkurranse for instrumentalister (født etter 2000) og sangere (født etter 1997). Solistene velges ut etter opptaksrunde på slutten av året og prøvespill i januar påfølgende år. Vinneren får spille med Bergen Filharmoniske Orkester på De Unges Konsert i Grieghallen i Bergen i april 2024. Prøvespillsrepertoaret er det samme som konsertprogrammet, og skal være minimum 10 og maksimalt 15 minutter. Søknadsskjema vil være tilgjengelig via Bergen Filharmoniske orkester sine nettsider i løpet av høsten 2023 og prøvespillet vil foregå i januar 2024

Dronning Sonja Sangkonkurranse

Internasjonal prestisjetung konkurranse for unge sangere (født etter 1991). Konkurransen avholdes i Oslo 15.-16. august. Søknadsvinduet er åpent fra 1. februar-1. april 2023. Alle søknader vil bli besvart i løpet av mai.

Innlandsmesterskapet for solister og ensembler – Norges musikkorpsforbund

Solist og- ensemblekonkurranse for korpsinstrumenter i aldersgruppen 8-20 år. Konkurransen deles inn i fire ulike aldersklasser. Konkurransen avholdes 7. mai på Kulturhuset Banken, Lillehammer. Påmelding innen 20. mars.

Inspirasjonskonkurransen – Et samarbeid mellom Musikkpedagogene Norge og Harmonien AS

Konkurranse for klassiske instrumentalister (født i 2006 eller senere) og sangere (født i 2004 eller senere) som bor i kommunene Drammen, Lier, Sande, Røyken, Hønefoss/Ringerike, Øvre Eiker og Kongsberg. Konkurransen avholdes årlig i Drammen, med kvalifiseringsrunde og finale. Neste kvalifiseringsrunde avholdes i november 2023 og finalen arrangeres i desember 2023. Søknadsfrist 15. oktober. For nærmere informasjon kontakt: elimariesaxofon@gmail.com.

Midgardkonkurransen

Konkurranse for unge musikere fra hele Norge i alderen 8 til 25 år. Konkurransen deles inn i aldersklasser og er åpen for sangere, strykere, pianister, gitarister og ensembler (åpent for alle akustiske instrumentalister i ensembleklassen). Neste konkurranse avholdes 21. og 22. oktober 2023 på Karljohansvern i Horten. Påmeldingsfristen vil bli annonsert når konkurransen utlyses.

Kvartett Saphir under Midgardkonkurransen, vinnere av klassen ensemble i 2022. Foto: Hanne Mari Jordsmyr

Midgard komposisjonspris

Nasjonal komposisjonskonkurranse for komponister i alderen 15 til 25 år. I 2023 skal komposisjonen være for piano, uten akkompagnement med en varighet på 3-4 minutter. Bidraget må leveres i PDF-format på epost til midgardkonkurransen@horten.kommune.no innen 10. mars. Konkurransen avholdes årlig i Horten.

Nasjonal fløytekonkurranse

Konkurranse for fløytister i tre aldersbestemte klasser, med øvre aldersgrense på 16 år. Konkurransen er i regi av Norsk Fløyteforum og avholdes neste gang i 2024. Påmelding og konkurransedato vil bli annonsert senere.

Princess Astrid International Music Competition

Avholdes i Trondheim og veksler mellom konkurranse for fiolinister (under 31 år) og dirigenter (under 35 år). Neste konkurranse er for fiolinister og avholdes i løpet av høsten 2024. Påmeldingsfrist og konkurransedato vil bli annonsert senere.

| Les også: Oversikt over sommerkurs 2023

Sparre Olsen-konkurransen

Sparre Olsen-konkurransen er en nasjonal musikkonkurranse for barn og unge som konkurrerer i fire aldersbestemte klasser og en kammermusikk-klasse. Konkurransen er åpen for alle instrumenter i den klassiske tradisjonen. Årets konkurranse er dessverre avlyst.

The Queen Sonja International Music Competition

Konkurransen arrangeres annet hvert år og gjelder for unge sangere født i 1991 eller senere. Finalekonserten avholdes på Den Norske Opera & Ballett Oslo 15.–26. august 2023. Søknadsfrist 1. april 2023.

Trondheim International Chamber Music Competition

Konkurranse for unge etablerte kammergrupper (16-35 år) under Trondheim kammermusikkfestival. Arrangeres annethvert år og veksler mellom konkurranse for strykekvartetter og pianotrioer. Neste konkurranse avholdes i september 2023, for pianotrioer. Påmelding innen 20. april 2023.

Fra øverst t.v: Ole-Jakob Innervik, Milla Kitterød, AQUA D’or saksofonkvartett, Andreas Alexanders Martinsen, UMM 2022-2023. Foto: Egil Hofsli/UMM

Ungdommens musikkmesterskap (UMM)

Konkurranse for klassiske solister og ensembler under 25 år. De regionale mesterskapene arrangeres hver høst (uke 45-46) og etterfølges av en nasjonal finale i januar (uke 3) påfølgende år på Norges Musikkhøgskole i Oslo. Den nasjonale semifinalen og finalen for UMM 2023-2024 avholdes tidlig på året og der kåres «årets musiker». Påmeldingsfrist 1. oktober 2023.

Ung klassisk talent

Konkurranse for klassiske instrumentalister i alderen 8 til 25 år fra Sørlandet. Konkurransen avholdes årlig og arrangeres i forbindelse med festivalen Ung Klassisk. Påmeldingsfrist i januar 2024. Audition foregår i februar og finalen avholdes i mars i Arendal.

Virtuos

NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister opp til 19 år, som arrangeres annethvert år. Finalistene spiller med Kringkastingsorkesteret, og vinneren mottar Den norske solistpris og får representere Norge i den internasjonale konkurransen «Eurovision Young Musicians». Neste konkurranse arrangeres våren 2024 og vil bli sendt på NRK1. Påmelding vil foregå via NRK sine nettsider i forkant av konkurransen.

Alma Serafin Kraggerud vant Virtuos 2022 og fikk representere Norge i den internasjonale Eurovision Young Musicians-konkurransen. Foto: Brita Skogly Kraglund

| Les også: Finaleklar

Samarbeidspartnere