Foto: Privat

Finaleklar

For første gang på fire år møtes europeiske ungdommer til Eurovisjon-finale. Alma Kraggerud (15) er klar.

Alma Kraggerud (15) vant Virtuos-finalen i april, og med det skal hun representere Norge på Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Montpellier i Frankrike. 

Der skal hun konkurrere mot 9 andre musikere fra resten av Europa. Konkurransen avholdes vanligvis hvert annet år, men på grunn av pandemien er det nå fire år siden sist. 

Etter måneder med øving, kombinerer Alma Kraggerud nå den siste finpussen med familie og ferie.

Øvelse med to fioliner

For øyeblikket er Alma Kraggerud i Polen og besøker familie der. Det har ikke satt en stopp for øvingen:

– Jeg har spilt gjennom stykket hver kveld for oldemor, tanter og fettere som en forberedelse. Det hjelper å bli vant til å spille gjennom hele stykket foran andre, sier hun. 

Alma Kraggerud og faren Henning Kraggerud spiller sammen. I forberedelsene frem mot finalen i Montpellier har han akkompagnert henne på fiolin. Foto: Privat

I tillegg har hun en viktig hjelper i faren:

– Jeg er heldig som har en pappa som kan akkompagnere meg. Han spiller orkesterversjonen på fiolin. Det er veldig fint, sier hun. 

Alltid i bakhodet

Alma Kraggerud forteller at det var en stor opplevelse å delta i Virtuos: 

– Det var utrolig gøy. Jeg var glad bare for å være der og spille med Kringkastingsorkesteret. I tillegg så kjente jeg alle finalistene, noe som gjorde det ekstra hyggelig å være der, sier hun. 

Alma Kraggerud sammen med resten av deltakerne. Fra venstre: Sytske Pas, Sanne Suh Berger og Bjørg Pas. Bak står programleder Mari Lunnan. Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

I Montpellier, som i Oslo, vil konkurransen direktesendes på TV i beste sendetid. Men for fiolinsten fra Jar er ikke kameraene noe hun tenker særlig på:

– Det var publikum i salen på Virtuos, og det var dem jeg spilte mest for. Men man har likevel det alltid i bakhodet at det sendes på tv, sier hun.

Les også: Den store finalen

Melankolsk og moro

Stykket Alma Kraggerud fremfører både i Oslo og Montpellier er Rondo Capriccioso av Camille Saint-Säens. Etter utallige gjennomspillinger kjenner hun det godt; nå handler handler den siste finpussen, forteller hun. Da hjelper det at man liker stykket godt: 

– Det er et kjempefint stykke. I begynnelsen er det melankolsk, før det kommer fest og moro etterpå. Det er et veldig morsomt stykke å spille, sier hun.

Alma Kraggerud spiller med Kringkastingsorkesteret under Virtuos-finalen i april. Foto: NRK.

Hadde du noen tanker da du valgte det?

– Jeg prøve å velge et stykke som både var virtuos og har vakre passasjer – jeg synes Rondo Capriccioso har en fin blanding av begge deler.

Plutselig var finalen her

Snart reiser Alma Kraggerud og familien til den franske middelhavsbyen hvor finalen skal avholdes. Nervene har ikke kommet helt ennå, forteller hun.

– Virtuos-finalen var i april, og den internasjonale finalen i Montpellier har alltid føltes så lenge til. 4 måneder igjen, 3 måneder igjen… Nå er det plutselig bare dager å telle igjen, sier hun og legger til:

– Det føles veldig brått. Jeg var forberedt på det, men nå merker jeg at finalen er rett rundt hjørnet. Da kommer nok nervene krypende inn, sier hun og ler.  

Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Montpellier sendes direkte lørdag kl. 22 på NRK 1

Les også: – Jeg har lest denne 8 ganger – Musikere deler sine beste tips for sommerlesing

Samarbeidspartnere