Amalie Thing Helseth og Natalia Papova under superfinalen i Ungdommens musikkmesterskap 2019. Foto: Egil Hofsli/UMM

Oversikt over musikkonkurranser i Norge

Senter for talentutvikling har samlet konkurranser for unge musikere innen klassisk musikk i en oversikt.

Under finner du en oversikt over konkurranser for solister og kammerensembler i Norge, i alfabetisk rekkefølge.

Oversikten er satt sammen av Senter for talentutvikling. Hvis du vet om flere konkurranser som burde vært med på oversikten, blir vi glade for en e-post med informasjon om dette! Sendes til ole.bjerke@bdm.no

Les detaljert informasjon ved å klikke på konkurransene for å komme direkte til deres hjemmesider.


KONKURRANSER

Bergen pianomester
Konkurranse for unge pianister opp til 19 år. Avholdes annethvert år.

De unges konsert
Årlig solistkonkurranse for instrumentalister (født i 1998 eller senere) og sangere (1995 eller senere). Etter prøvespill blir 5 finalister valgt ut til å opptre som solist med Bergen Filharmoniske Orkester.

Fjord Cadenza DNB Nasjonal solistkonkurranse
Solistkonkurranse for instrumentalister og vokalsolister innen klassisk musikk og musikalrepertoaret. Øvre aldersgrense er 19 år. Konkurransen avholdes under festivalen Fjord Cadenza i Skodje.

Inspirasjonskonkurransen – Et samarbeid mellom Musikkpedagogene Norge og Harmonien AS
Konkurranse for klassiske instrumentalister (født i 2004 eller senere) og sangere (født i 2002 eller senere). Konkurransen avholdes årlig i Drammen, med kvalifiseringsrunde og finale.

Midgardkonkurransen
Konkurranse for unge musikere fra hele Norge i alderen 8 til 25 år. Konkurransen er åpen for sangere, strykere, pianister og ensembler og avholdes årlig i Horten.

Vinnere av Midgardprisen 2020: Kvartett Momentum (Anna Kolby Sonstad, Maren Ohm Ballestad, Nora Elida Svendsen Kvam og Iver Bunkholt) avbildet sammen med juryen. Foto: Midgardkonkurransen

Midgard komposisjonspris
Nasjonal komposisjonskonkurranse for komponister i alderen 15 til 25 år. Konkurransen avholdes årlig i Horten.

Nasjonal fløytekonkurranse
Konkurranse for fløytister i tre aldersbestemte klasser, med øvre aldersgrense på 16 år. Konkurransen avholdes annethvert år (neste gang høsten 2021).

Nordstrand Musikkonkurranse
Konkurranse for klassiske instrumentalister i alderen 13 til 17 år. Konkurransen avholdes årlig på Nordstrand i Oslo (neste gang i 2022).

Princess Astrid International Music Competition
Avholdes i Trondheim annethvert år og veksler mellom konkurranse for fiolinister (under 31 år) og dirigenter (under 35 år). Konkurransen for fiolinister som skulle vært avholdt i 2020 er flyttet til november 2021 og har søknadsfrist 1.juni 2021.

Sparre Olsen-konkurransen
Konkurranse for unge instrumentalister fra hele landet på Gjøvik. Utsatt på ubestemt tid.

The International Edvard Grieg Piano Competition
Konkurranse for unge voksne pianister (17-33 år), avholdes annethvert år i Bergen. Neste konkurranse avholdes i september 2021 og har søknadsfrist 20.april 2021.

The Queen Sonja International Music Competition
Konkurranse for unge sangere (opp til 32 år), avholdes annethvert år i Oslo. Neste konkurranse avholdes i august 2021 og har søknadsfrist 1. april 2021.

Top of the World International Piano Competition
Konkurranse for unge pianister (19-37 år).  Konkurransen er for øyeblikket utsatt på ubestemt tid.

Trondheim International Chamber Music Competition
Konkurranse for unge etablerte kammergrupper (16-35 år) under Trondheim kammermusikkfestival. Arrangeres annethvert år og veksler mellom konkurranse for strykekvartetter og pianotrioer. Neste konkurranse er i september 2021 for strykekvartetter og har søknadsfrist 20.april 2021.

Trombonist Maria Oftestad (i midten) fra Oslo ble kåret til Årets talent i klasse 3 under Ungdommens musikkmesterskap 2020. Foto: Egil Hofsli/UMM

Ungdommens musikkmesterskap (UMM)
Konkurranse for klassiske solister og ensembler under 26 år. Det arrangeres vanligvis regionale finaler hver høst som etterfølges av en nasjonal finale i januar påfølgende år der «årets musiker» kåres. Den nasjonale finalen for UMM 2020-2021 avholdes digitalt i mars og avsluttes med en fysisk finalekonsert i september 2021.

Virtuos
NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister opp til 19 år som arrangeres annethvert år. Finalistene spiller med Kringkastingsorkesteret, og vinneren mottar Den norske solistpris og får representere Norge i den internasjonale konkurransen «Eurovision Young Musicians».

Les hvordan UMM og Virtuos løste digital gjennomføring av musikkonkurranser under anderledesåret 2020 her: Bedre sent enn aldri