Birgitta Oftestad på scenen med Oslo-Filharmonien. Hun var én av fire vinnere i konkurransen Ung solist i 2021. Foto: Bård Gundersen/Oslo-Filharmonien

Oversikt over musikkonkurranser i Norge

Senter for talentutvikling har samlet konkurranser for unge musikere innen klassisk musikk i en oversikt.

Under finner du en oversikt over konkurranser for solister og kammerensembler i Norge, i alfabetisk rekkefølge.

Oversikten er satt sammen av Senter for talentutvikling, og oppdateres dersom vi får beskjed om endringer. Kjenner du til konkurranser som burde vært med i oversikten, eller har utfyllende info, blir vi glade for en e-post til anna.rodevand@bdm.no

Detaljert informasjon om konkurransene finnes på deres nett- og facebooksider.


KONKURRANSER

Bergen pianomester
Konkurranse for unge pianister opp til 19 år fra Vestland. Konkurransen er et samarbeid mellom kulturskolen i Bergen, Langhaugen videregående skole og Griegakademiet, og avholdes annethvert år. Neste konkurranse arrangeres november 2022, med søknadsfrist i september 2022. Informasjon om konkurransen og påmelding vil bli publisert på Bergen kulturskoles nettside og facebook-side. For nærmere informasjon kontakt: siv.hoye@bergen.kommune.no

De unges konsert
Solistkonkurranse for instrumentalister og sangere. Solistene velges ut etter prøvespill og får spille med Bergen Filharmoniske Orkester på De Unges Konsert i Grieghallen i Bergen torsdag 13. april 2023. Prøvespillrepertoaret er det samme som konsertprogrammet, og skal være minimum 10 og maksimalt 15 minutter. Søknadsskjema vil være tilgjengelig via Bergen Filharmoniske orkester sine nettsider i løpet av høsten 2022 og prøvespillet vil foregå i januar 2023

Inspirasjonskonkurransen – Et samarbeid mellom Musikkpedagogene Norge og Harmonien AS
Konkurranse for klassiske instrumentalister (født i 2005 eller senere) og sangere (født i 2003 eller senere) som bor i kommunene Drammen, Lier, Sande, Røyken, Hønefoss/Ringerike, Øvre Eiker, Kongsberg. Konkurransen avholdes årlig i Drammen, med kvalifiseringsrunde og finale. Neste kvalifiseringsrunde avholdes i november 2022 og finalen arrangeres i desember 2022. Søknadsfrist 15. oktober. For nærmere informasjon kontakt: elimariesaxofon@gmail.com.

Midgardkonkurransen
Konkurranse for unge musikere fra hele Norge i alderen 8 til 25 år. Konkurransen er åpen for sangere, strykere, pianister, gitarister og ensembler og arrangeres årlig i Horten. Neste konkurranse avholdes i oktober 2022 og påmeldingen åpner 17. april.

Sonoro Strykekvartett vant Midgardprisen 2020. F.v.: Martha-Pil Neumer, Daniel Goldin, Tuva Odland, Hedda Aadland.
Foto: Midgardkonkurransen

Midgard komposisjonspris
Nasjonal komposisjonskonkurranse for komponister i alderen 15 til 25 år. Konkurransen avholdes årlig i Horten.

Nasjonal fløytekonkurranse
Konkurranse for fløytister i tre aldersbestemte klasser, med øvre aldersgrense på 16 år. Konkurransen er i regi av Norsk Fløyteforum og avholdes annethvert år.

Nordstrand Musikkonkurranse
Konkurranse for klassiske instrumentalister under 18 år. Konkurransen avholdes årlig på Nordstrand i Oslo i regi av Nordstrand Rotary Klubb. Avholdes ikke i 2022.

Princess Astrid International Music Competition
Avholdes i Trondheim annethvert år og veksler mellom konkurranse for fiolinister (under 31 år) og dirigenter (under 35 år). Årets konkurranse er for dirigenter og avholdes i august 2022. Søknadsfrist 19. april 2022.

| Les også: UMM og Virtuos måtte finne løsninger for digital gjennomføring under anderledesåret 2020.

Sparre Olsen-konkurransen
Konkurranse for unge instrumentalister fra hele landet på Gjøvik. Konkurransen arrangeres av Gjøvik kunst- og kulturskole. Avholdes ikke i 2022.

The International Edvard Grieg Piano Competition
Konkurranse for unge voksne pianister (17-35 år), som arrangeres annethvert år i Bergen. Neste konkurranse avholdes i august/september 2022 og har søknadsfrist 20. april 2022.

The Queen Sonja International Music Competition
Konkurranse for unge sangere (opp til 32 år), som arrangeres i Oslo annethvert år. Neste konkurranse avholdes i august 2023.

Trondheim International Chamber Music Competition
Konkurranse for unge etablerte kammergrupper (16-35 år) under Trondheim kammermusikkfestival. Arrangeres annethvert år og veksler mellom konkurranse for strykekvartetter og pianotrioer. Neste konkurranse avholdes i september 2023, for pianotrioer.

Fra øverst t.v: Hector Maximilian Serafin Kraggerud, Maria Oftestad, Nikita Khnykin og Taric Mesic, under privinnerkonserten, UMM 2020-2021. Foto: Egil Hofsli/UMM

Ungdommens musikkmesterskap (UMM)
Konkurranse for klassiske solister og ensembler under 25 år. De regionale mesterskapene arrangeres hver høst (uke 45-46) og etterfølges av en nasjonal finale i januar (uke 3) påfølgende år på Norges Musikkhøgskole i Oslo. De nasjonale semifinalene for UMM 2021-2022 avholdes digitalt i mars og avsluttes med en fysisk finalekonsert i mai 2022 hvor «årets musiker» kåres.

Ung klassisk talent
Konkurranse for klassiske instrumentalister i alderen 8 til 25 år fra Sørlandet. Konkurransen avholdes årlig og arrangeres i forbindelse med festivalen Ung Klassisk. Finalen i årets konkurranse avholdes i mars 2022.

Virtuos
NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister opp til 19 år, som arrangeres annethvert år. Finalistene spiller med Kringkastingsorkesteret, og vinneren mottar Den norske solistpris og får representere Norge i den internasjonale konkurransen «Eurovision Young Musicians». Finalen i 2022 avholdes 3. april, og sendes på NRK1. Neste konkurranse arrangeres i 2024 og påmelding vil foregå via NRK sine nettsider i forkant av konkurransen.

Sanne Suh Berger er én av fire finalister i Virtuos 2022. De andre er Sytske Pas, Bjørg Pas og Alma Kraggerud. Foto Magnus Skrede

Samarbeidspartnere