Niels Kretschmer får undervisning av Ingrid Andsnes. (Foto: Magnus Skrede)

Musikk i moll og mørkelilla

De yngste deltakerne på Nasjonalt klavertiltak brukte farger for å sette ord på det de spilte.

Klavertiltakets sommersamling i Valdres inkluderte fem pianister som er litt yngre enn de andre.

Etter det ordinære uttaket var gjennomført var det fremdeles en gruppe som skilte seg ut fra resten med sitt høye nivå og sin lave alder. Det ble raskt avgjort at disse fem måtte få et tilbud som en del av Nasjonalt Klavertiltak.

Kitty Ayshiah Theobald (14), Daniel Egede-Nissen Hernes (12), Hector Maximilian Serafin Kraggerud (11), Luca-Kristina Solheim (13) og Niels Kretschmer (13) er gira på å lære.

Kitty Ayshiah Theobald sammen med Ole Christian Haagenrud. (Foto: Magnus Skrede)

| LES OGSÅ: Talentundersøkelsen: Alle vil bli profesjonelle pianister

Pedaler og fraser

– Det er gøy å bli kjent med folk som er på ca. samme nivå, og få noen nye venner. Og så har vi fått mange bra tips til stykkene vi spiller, sier Niels.

Sammen med de andre i gruppen har han fått undervisning, spilt konsert, og møtt andre som brenner for å spille piano.

– Det er kjempegøy og veldig lærerikt. Jeg har lært mye nytt, sier Kitty.

I løpet av samlingen har de fem unge pianistene fått mange gode tips fra instruktørene Ole Christian Haagenrud, Ingrid Andsnes og Marina Kan Selvik.

– Jeg fikk mange tips til hvordan jeg skal bruke pedalene. Noen ganger bruker jeg dem litt for mye, så det kan være lurt å holde litt tilbake, sier Kitty.

– Jeg lærte hvordan jeg kan holde frasen sånn at jeg ikke mister den, og lage lengre linjer, sier Hector.

Ingrid Andsnes er imponert over de unge musikerne.

– De er veldig lærevillige og suger inn ny kunnskap. Det skjedde mye med spillet deres på noen få dager. De spiller ganske vanskelige tekniske og virtuose stykker, og har fortsatt overskudd til å tenke musikk. De tar utfordringene på strak arm, sier hun.

| LES OGSÅ: : Ett enkelt sommerkurs kan endre mye

Hector Maximilian Serafin Kraggerud og Ingrid Andsnes. (Foto: Magnus Skrede)

Full kontroll

Og det er ingen tvil om at de fem yngste pianistene vet hva de driver med. Uttrykk som atonalt, toneart og harmonikk brukes med den største selvfølgelighet, og de har full kontroll på komponister som Mahler, Chopin, Liszt, og forskjellen mellom Robert og Clara Schumann.

– Det hadde vært gøy å høre Arthur Rubinstein som solist. Dere kan jo gjenopplive ham, foreslår Hector, før de konkluderer med at det nok ville blitt for dyrt.

De forteller også at de har brukt farger for å beskrive forskjellige deler av stykkene de jobber med. Dette fordi noen av de eldre elevene har jobbet stykker av Messiaen, som hadde synestesi og dermed kunne «høre farger».

Niels synes dette var en spennende innfallsvinkel.

– Vi beskrev den første delen av stykket som lyseblå, og så skulle jeg finne en farge til den andre delen, som er i moll. Da kom jeg på mørkelilla. Så jeg skal prøve å spille det sånn på konserten også, sier han.

Daniel Egede-Nissen Hernes spiller konsert under sommersamlingen i Valdres. (Foto: Magnus Skrede)

Vil spille med andre

– Samspill er veldig gøy, sier Daniel, og de andre er enige.

Som pianister er de vant til å jobbe mye alene. Men de har spilt litt sammen med andre pianister før, og noen har også spilt med andre instrumenter, som cello og fiolin. Og så har de prøvd seg på å spille firehendig.

– Det er ekstra gøy å gjøre noe sammen med andre, sier Kitty.

Det hjelper dessuten å ha de andre pianistene fra Klavertiltaket å se opp til. Ikke bare musikalsk, men også på fotballbanen mellom øvelsene. Noen av dem er kjente fjes, fra konkurranser eller tv-programmer, og de yngste pianistene har fått høre musikk som de gjerne vil spille selv.

Neste samling er i oktober, og frem til da er det ett ønske som står tydelig:

– Jeg håper selvfølgelig å bli enda bedre på piano, sier Niels.

| LES OGSÅ: Jobbet hardt for å ikke avlyse

Luca-Kristina Solheim. (Foto: Magnus Skrede)

Tekst: Marte Fillan / Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere