Foto: Johannes Worsøe Berg

Slik mestrer du prøvespill

Guro Asheim var én av to som fikk jobben som førstefiolinist i Oslo Filharmoniske Orkester i 2019. Her er hennes beste tips for å lykkes med prøvespill.

Guro Asheim (33) er opprinnelig fra Stavanger, og tok etter videregående bachelor på Edsberg ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Deretter ble det master ved diplomstudiet i København, med halvannet år i New York. Hun har bodd i Oslo siden 2013 og frilanset på fulltid. Helt til nå. Nå har hun nemlig hatt sin første uke som fast ansatt i Oslo Filharmoniske Orkester. 

Det er hard konkurranse om plassene i et av Norges mest prestisjefylte orkester. Kandidater kommer fra hele verden for å prøvespille om plasser i Oslo Filharmoniske Orkester. Asheim var en av to som fikk plassen i fjor, og her gir hun oss sine beste tips til før, under og etter et prøvespill.

 

1. Start tidlig

Asheim forteller at hun alltid forsøker å begynne øvingen noen måneder før prøvespillet. Det er alltid mange andre prosjekter i tillegg til prøvespillet, og selv om hun kjenner folk som rydder kalenderen og fokuserer utelukkende på et prøvespill, har det aldri vært en mulighet for henne. Da er det særlig viktig å sette opp en plan.

– Det er viktig å gå gjennom kalenderen, og sette opp noen delmål for prosessen. Jeg pleier å spørre meg selv “hvor må jeg være til den datoen?”, og fastsette konkrete mål jeg jobber mot. På denne måten får jeg også tydelig oversikt over fremgangen i øvingen, sier hun.

 

2. Spill foran andre

Mentale forberedelser en er viktig del av øvingen før et prøvespill. Asheim forteller at hun begynner tidlig med å spille stykkene foran andre, gjerne før hun føler seg helt komfortabel. 

– Det behøver ikke være perfekt før man tar det ut av øveboblen og presenterer det for noen. Hver gang jeg spiller for noen, så kommer jeg et stort skritt videre. Jeg blir tryggere på stykket, og merker hva som funker, sier hun.

Asheim forteller også om flere andre fordeler ved å spille gjennom hele programmet. 

– Det krever god utholdenhet, både fysisk og mentalt, å holde seg konsentrert gjennom hele prøvespillet. Man blir mer skjerpet med et annet menneske i rommet, og det er en følelse jeg ikke helt klarer å gjenskape alene.

 

3. Visualisering

Prøvespill er ingen behagelig opplevelse, og mange opplever stress og nerver. Om man ikke har gjort det i etapper, kan det være et ordentlig sjokk, mener Asheim.

– Jeg pleier alltid å visualisere situasjonen, og la det bli en del av øvingen. Jeg ser for meg hvordan jeg går inn i rommet, hvordan jeg sier hei til juryen, hvordan jeg stemmer fiolinen. 

Ofte vet man hvem noen på i juryen er, og da forsøker jeg å se for meg at de sitter der. Noen ganger har jeg til og med printet ut bilder av jurymedlemmer fra nettet, ler hun. 

4. Jobb med pusten

Asheim trener yoga regelmessig, og det har hjulpet henne i perioden før et prøvespill. Hun jobber mye med pusten og avspenning i de siste ukene

– Jeg pleier også å gjøre noen pusteøvelser rett før jeg skal inn og spille, sier Asheim.

 

5. På med skylappene

Evnen til å blokke ut distraksjoner og finne sin egen boble, er viktig. 

– Når man ankommer et prøvespill, er det typisk at man blir møtt med mange som står og øver på det samme du skal spille. Da er det lett å tenke hvor dyktige de andre høres ut, og dermed miste litt av fokuset sitt. Da prøver jeg å gå inn i min egen boble, sier hun.

Asheim sier til seg selv at du kan ikke gjøre noe med de andre, derfor må du holde fokus på deg selv og det du faktisk kan kontrollere. 

– Under prøvespillet til OFO snakket jeg ikke med noen. Jeg kan sammenligne meg med andre ellers, men på prøvespill-dagen er det kun fokus på meg selv.

 

6. Kjør på

Når man står foran juryen, er det viktig å ikke tenke for mye, ifølge Asheim.

– Det er lett å henge seg opp i tekniske detaljer, men når du først er i gang, er det ikke så mye du får gjort fra eller til. Man må bare kjøre på.

Da forsøker hun heller å ha fullt uttrykk i musikken. 

For en jury som hører mange kandidater spille det samme etter hverandre, kan det være forfriskende at noen viser litt personlighet. Jeg tror det hjelper om man kommer inn med en holdning som sier: nå skal dere høre på meg, sier Asheim.

7. Ta alt som læring

Det er alltid vanskelig å takle et avslag, særlig hvis det er noe man har jobbet hardt mot og lagt mye innsats i. Prøvespill kan ofte representere store sjanser og karrieremuligheter, noe som gjør det ekstra surt. 

Asheim sier at det aldri er lett å få et avslag, men at hun føler at innsatsen ikke er bortkastet.

– Livet går videre og det kommer nye sjanser. Hvis jeg føler at jeg har hatt en god prosess og gjort alt jeg kunne, da synes jeg det er lettere å takle avslaget. Siden jeg er opptatt av å ha en god forberedelsesprosess, vil det uansett føre til utvikling og verdifull læring. Selv om det ikke går veien akkurat de fem minuttene du er på audition, så betyr ikke det at du ikke har nådd et veldig høyt nivå. 

 

Selv om hun nådde til topps hos OFO, går ikke alle prøvespill veien. Asheim forteller om sitt verste prøvespill, hvor hun bare stivnet totalt og fikk en veldig ekkel panikkfølelse i kroppen. Hun husker ikke så mye av hva hun spilte, men var helt sikker på at det var forferdelig dårlig. Likevel gikk det bedre enn hun trodde.

– Jeg gikk faktisk videre den gangen. Det var en liten vekker for meg. Det er nemlig ikke alltid den følelsen man har stemmer. Selv om jeg spilte grusomt, må noen i juryen ha lagt merke til forberedelsene og sett et potensial, sier Asheim.

Det er musikere som sitter i juryene på prøvespill, og de har alle prøvespilt selv. Asheim legger til at hun kjenner ingen som synes det er gøy og at alle vet det er en veldig spesiell situasjon. 

– Man vil alltid ha en viss grad av sympati fra juryens side, avslutter hun.

 

Tekst Øyvind Hamre

 

Meld deg på Senteret for talentutviklings månedlige nyhetsbrev her: ABONNER PÅ NYHETSBREV

Samarbeidspartnere