Foto: www.audunsandvik.com

Videoserie: Øve-alkymisten

I vår nye videoserie forteller cellist Audun Sandvik hvordan han tok øvingen fra plikt til glede.

– Jeg ønsker å avmystifisere øvingen. Øving kan fort bli en skrekkelig alvorlig sak,  både mentalt og fysisk, sier Sandvik med et smil.

Cellisten fra Bergen er midt i en travel karriere som solist, kammermusiker og pedagog. Han er medlem av musikerkollektivet i Det Norske Kammerorkester og er i tillegg ansatt som professor i cello ved Musikkonservatoriet, UiT, Norges Arktiske Universitet. Frem til sommeren 2019 var han fast ansatt som alternerende solocellist i Kringkastingsorkestret.

Sandvik begynte å spille da han var fire år og har øvd i 37 år. Nå har han samlet opp all kunnskap fra årene med øving til en videoserie for Senter for talentutvikling.

– Jeg ønsker at folk skal begynne å glede seg til å øve, og jeg har gjennom årene pønsket ut verktøy som kombinere fremskritt med å ha det kjekt, sier han.

Fra negativt til positivt

Til tider har Sandvik måtte tvinge seg til å øve, istedenfor at det var noe han gledet seg til. 

– Det er mange som får et negativt forhold til det å øve, og jeg har selv følt på dette. Som musiker må vi tilbringe mange timer årevis alene på øverommet. Det er en mental påkjenning når vi skal prestere på millimeternivå, sier han.

– Målet mitt er at folk skal få et positivt og konstruktivt syn på øvingen, forteller han.

Se hele videoserien med Audun Sandviks øvetips her.

Øvd hele livet

Audun Sandvik valgte tidlig å satse på celloen. Som 16-åring flyttet han til Oslo for å studere ved Norges musikkhøgskole (NMH) og tok privatisteksamener i alle videregående-fag. Etter et opphold i USA der han studerte med Janos Starker, vendte han tilbake til NMH hvor han tok bachelor med Truls Mørk som lærer og senere diplomstudiet med Lars Anders Tomter.

– Jeg angrer ikke på de årene. Det var effektive år, og jeg lærte mye. Det var en tøff påkjenning – jeg satset alt, flyttet fra venner og familie og øvde seks-syv timer om dagen. Det har formet meg, på godt og vondt, sier han.

For Sandvik er øving en nødvendig del av dagen.

– Alt jeg prater om i videoene er egne erfaringer, jeg forteller hva som funker og hva som ikke funker. Men det er ikke en solskinnshistorie: øving er hardt arbeid, sier han.

Hvordan snudde du øving til noe gøy?

– Det har skjedd noe de siste årene: jeg har så mye å gjøre at det blir stadig mindre tid til å øve. Først nå merker jeg hvor deilig det er å sette seg ned med instrumentet, det er jo luksustid, mental trening og selvutvikling. Jeg vil ta tilbake øvingen, sier han

Hvordan han tok tilbake øvingen og snudde det til noe gøy, forteller Sandvik om i videoene. Men det første og viktigste knepet deler han her:

– Begynn! Ikke gjør som jeg har gjort, sitte på øvingsrommet og stirre lenge på celloen, mens jeg venter på inspirasjonen. Da går tiden og litt etter litt kommer tanken «er det dette jeg egentlig vil» og andre negative tanker. 

-Hopp over den øve-dørstokk-mila og ikke gi deg selv tid til å tenke. Gå heller rett på med noen enkle og klare oppgaver, som for eksempel grunnleggende teknikk-øvelser. Da garanterer jeg at inspirasjonen kommer snikende helt av seg selv, sier Sandvik.

Alle tipsene og erfaringene til Audun Sandvik kan du se i videoene under:

Del 1 Skjerpe nysgjerrigheten.

Del 2 Litt generelt om øving

Del 3 Hold deg i form – ikke kast bort tiden

Del 4 Konkrete øveråd

Del 5 Praktiske og mentale hjelpere

Del 6 Hvordan skal jeg øve

Del 7 Nyttige tips 

Samarbeidspartnere