Britta Skärby Vindenes sammen med eleven sin, Mille Hauge. Foto: Zoila Corriveau.

– Vi kan ikke vente til de er nitten

Ved Bergen kulturskole har oppskriften vært å begynne talentutviklingen tidlig. Det har gitt resultater.

For åtte år siden startet et samarbeid mellom Bergen kulturskole og Barratt Due musikkinstitutt. Det skulle gi unge talenter i Bergen et fullgodt talenttilbud der de bor, kalt Unge Talenter Bergen. Tidligere hadde mange av dem reist over fjellet til Oslo for å få mer undervisningstid eller treffe spesielle lærere. Nå fikk de dobbelt så mye undervisning med sin Bergenslærer, samtidig som tilreisende musikere og lærere bidro med ekstra mesterklasser, teori og undervisning i utvalgte helger. 

Samarbeidet har skapt gode resultater og fortsetter i dag mellom Bergen kulturskole, Langhaugen vgs. og Senter for talentutvikling. Bergen-talentene blir gode i Bergen, nesten ingen søker seg til Oslo, og de unge musikerne kommer inn på høyere utdanning, andre nasjonale talentutviklingsprogrammer som Ung Filharmoni, og de hevder seg i konkurranser.

Kulturskolens tilnærming er å tenke talentutvikling fra dag én, og forsøke å legge et godt grunnlag som elevene kan jobbe videre på. 

– Vi kan ikke vente til de er nitten. Mange tar avgjørelsen om å bli musiker på ungdomsskolen, og det er viktig å legge inn ekstra ressurser tidlig. De må få så god undervisning at de slipper å legge om teknikk senere, sier Kristin Kvam, fagsjef for stryk ved Bergen kulturskole.

 

Topper laget for de yngste

Gjennom samarbeidet med Barratt Due og Senter for talentutvikling får elevene to timer undervisning i uka, besøk av gjestelærere og mesterklasser med toppmusikere. I tillegg begynner noen av de dyktigste lærerne med de yngste barna. Kvam mener det trenges noe helt spesielt for å undervise på det nivået. 

– Det er helt utrolig vanskelig å lære en seksåring å spille fiolin. Vi er heldige som har veldig gode lærere som tar dette, mener hun.

En av disse lærerne er Britta Skärby Vindenes. Hun har undervist i kulturskolen i mange år, er administrativ leder for samarbeidsprosjektet i Bergen, og er opprinnelig fra Linköping i Sverige. Vindenes baserer mye av arbeidet sitt på egne erfaringer. 

– Jeg fikk selv relativt dårlig fiolinopplæring som barn. Læreren min var en møbelhandler uten mye musikkunnskap. Det er nok en av grunnene som har drevet meg for å gi barn god musikkundervisning, forteller Vindenes.

Britta Skärby Vindenes har gjennom flere år etterutdannet seg innenfor Suzuki-metoden. Som pedagog er hun opptatt av å vise engasjement, skape trygghet og holde seg orientert om hva som skal til for å bli god. 

– Hvis du får en elev med stort potensiale må du gjøre det du kan for å gi eleven stimulans, musikkglede og muligheten til å treffe de riktige forbildene. Løsningen for oss ble Unge Talenter Bergen, der kulturskolen samarbeider med Barratt Due, sier hun.

 

Forbereder alumnikonsert

Lørdag 30. mai blir et stort høydepunkt for Bergen kulturskole. Da skal skolen gjennomføre en storstilt alumnikonsert under Festspillene i Bergen med et tyvetalls musikere på scenen. Aldri før har dette talentprogrammet fått en post på festspillprogrammet, og både nåværende og tidligere elever skal fylle Håkonshallen. Kristin Kvam har store forventninger til konserten.

– Det blir fantastisk å se igjen musikerne vi har fulgt gjennom hele oppveksten. De begynte først som seksåringer og er nå i utdanning. At de kommer tilbake, blir veldig flott inspirasjon for de yngre elevene, mener Kvam.

Fiolinist Johanne Haugland leder an blant alumnimusikerne. Andre kjente navn er Brage Sæbø, nyansatt fiolinist i Oslo-Filharmonien og Sonoko Miriam Welde, som er solist på konserten og deltaker i mentorprogrammet Crescendo.

For Britta Skärby Vindenes blir det veldig gøy å se igjen gamle elever som Sonoko Miriam Welde. 

– Jeg gleder meg enormt til konserten. Den blir en flott feiring av det strykermiljøet i Bergen har fått til, sier hun.

 

Tekst: Øyvind Hamre, Senter for talentutvikling

Meld deg på Senteret for talentutviklings månedlige nyhetsbrev her: ABONNER PÅ NYHETSBREV

Samarbeidspartnere