Foto: Magnus Skrede

– Tidenes beste mesterklasse

En gjeng unge messingblåsere og klarinettister fra Stavanger fikk en øyeåpnende opplevelse under Nordic Wind Festival i Oslo.

Nordic Wind Festival fant sted helgen 6.-7. november. Både musikere og publikum flokket til Sentralen i Oslo, og blant dem var en gruppe unge musikere fra Stavanger.

De er alle del av Unge talenter Bjergsted, et regionalt fordypningsprogram som drives i samarbeid mellom Kulturskolen og Universitetet i Stavanger, og gir unge, engasjerte musikere muligheten til å få mer samspill og flere spilletimer hver uke. 

En gruppe messingblåsere og en gruppe klarinettister kom til Oslo denne helgen gjennom et samarbeid med Senter for talentutvikling. Der fikk de oppleve inspirerende mesterklasser, konserter og muligheten til å spille selv for de mange fremmøtte på Sentralen.

Samspill på kort varsel

Opprinnelig var det en klarinettkvintett som skulle til Oslo denne helgen, men tre av fem måtte melde forfall på grunn av sykdom. Dermed måtte lærer Maren Emilie Vignes hive seg rundt.

– Jeg fikk med to tidligere elever fra Unge talenter Bjergsted, den ene studerer ved NMH og den andre ved Barratt-Due. De stilte opp på kort varsel, sier Vignes.

Maren Emilie Vignes ble rørt over hvor raskt tidligere og nåværende elever fant tonen i samspill. Foto: Magnus Skrede

Musikerne kjente hverandre godt fra før av, men hadde aldri spilt sammen i denne konstellasjonen. 

– I mesterklassen sa Andreas Sundén at han kunne høre at vi hadde spilt mye sammen, men vi måtte si: nei vi har spilt en halvtime, forteller Bendik Skarpnes.

Vignes mener det skyldes all øvingen de har fått i samspill på Unge talenter Bjergsted. Hun synes det var rørende å se tidligere og nåværende elever finne tonen så raskt. 

Samspillet fikk de øvd seg mer på i en mesterklasse med Andreas Sundén, soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester og tidligere soloklarinettist i Royal Concertgebouw Orchestra.

– Det var veldig lærerikt og inspirerende. Han var god til å fokusere på akkurat hva du trenger for å bli bedre. Jeg ble inspirert til å øve mer, sier Lars Joshua Vigesdal.

Lars Joshua Vigesdal blir undervist av Andreas Sundén. Det ble en mesterklasse som inspirerte til å øve mer. Foto: Magnus Skrede.

Befriende og inspirerende

Helgen bød på et variert program, deriblant konserter med Forsvarets Stabsmusikkorps og Oslo kammerakademi, så vel som mesterklasser. Bendik Skarpnes fikk en øyeåpner i mesterklassen med Henning Kraggerud. 

– Det var noe av det mest inspirerende noensinne. Henning Kraggerud hadde så mange ideer og gjorde musikken så levende. Hans budskap var at man ikke skal være så nøye på hva som står i notene: Hvis noe annet gir deg mer glede, så må det være bedre, sier Bendik Skarpnes.

Bendik Skarpnes spiller klarinett under en mesterklasse. For ham var møtet med Henning Kraggerud helgens høydepunkt. Foto: Magnus Skrede

Lærer Vigsnes og Lars Vigesdal nikker enige. De sier at mesterklassen var befriende med et fokus på lek. Som musiker er det lett å bli detaljorientert, men Henning Kraggerud insisterte på å tørre å leke, finne barnet i seg selv og ikke være redd for å tråkke over en grense, forteller de. 

– Så lenge du har det gøy, lærer du mer. Henning spiller fiolin, mens vi spiller klarinett, så vi fikk et utenfra-blikk fra en som ikke fokuserer på det blåser-tekniske, men heller på det aller viktigste: musikken og formidlingen, utdyper Skarpnes. 

Vil tilbake

I tillegg til klarinettistene, kom det også 8 unge messingblåsere fra Unge talenter Bjergsted. Blant dem var trompetistene Christian Ernst Hyldmo (12) og Elisa Krämer (15).

– Det har vært kjempegøy å være med på mesterklassene. Vi har lært mye om bruk av pusten, blant annet en teknikk der man tenker at pusten er som buen på en fiolin, sier Krämer.

Elisa Krämer lærte hvordan bruke pusten som buen på en fiolin. Foto: Magnus Skrede

– Jeg har blitt inspirert til å øve mer. Musikerne som holdt mesterklassen var morsomme og avslappede, det gjorde det gøy å spille. Jeg har blant annet lært om hvordan man skal varme opp bedre og tips til samspill, sier Hyldmo.

Steven James er hornist i Stavanger symfoniorkester til vanlig, i tillegg til å jobbe med messingblåserne i Unge talenter Bjergsted. Han var med på reisen til Oslo.

Steven James, hornist i Stavanger symfoniorkester, var med på turen til Oslo og fikk opplevde at elevene ble «starstruck» av det varierte programmet. Foto: Magnus Skrede

– Opplegget var bedre enn jeg forventet. Det var veldig variert – vi fikk se en rekke konserter og tre lærere i mesterklassen som kom med forskjellige vinkler. Det er mange ting vi kan plukke ut og ta med oss videre, sier James og legger til:

– Det var noen som ble helt starstruck. De har allerede spurt meg om det blir tur til neste år og om vi skal vi gjøre det samme, forteller han. 

Christian Ernst Hyldmo (til høyre) lærte mye på mesterklassen og konsertene, men skulle gjerne spilt enda mer. Foto: Magnus Skrede.

Tekst: Øyvind Johannes Hamre

FAKTABOKS:

Programmet musikerne fra Unge talenter Bjergsted fikk oppleve under Nordic Wind Festival 5.-7. november 2021 (støtte av Dextra/Sparebankstiftelsen):

  • Mesterklasser med Henning Kraggerud og Andreas Sundén for klarinettistene.
  • Mesterklasser med Sibylle Mahni, Rune Brodahl, Jon Behncke og Geir Anfinsen for messingblåserne.
  • Spille på Talentscenekonsert i Vinterhagen på Sentralen.
  • Festivalpass til alle festivalens konserter, bl.a. konserter med Forsvarets Stabsmusikkorps og Oslo kammerakademi, samt være tilstede på åpen prøve med Nordic Brass Ensemble og finalen i Nordic Wind Chamber Music Competition.  

Samarbeidspartnere