Tallet er 13!

Det var så mange ambisiøse og motiverte søkere til Senter for talentutviklings nasjonale klavertiltak at juryen slet med å velge. Det ble derfor 13 deltagere i stedet for ti.

Senter for talentutvikling Barratt Due lanserer i 2019 et nytt nasjonalt talentutviklingstiltak på klaver for ambisiøse pianister. Tiltaket skal favne de mest motiverte pianistene i hele landet, og det kom inn mange gode søknader. Anders Hall Grøterud er leder for Senter for talentutvikling, og han peker på dette tiltaket som et godt eksempel på måten Senteret ønsker å jobbe på.

– De mest dedikerte pianistene blir gjerne sittende litt for seg selv, og mange gir uttrykk for at det er viktig å møte likesinnede, å bli utfordret og ha et miljø. Senteret ønsker å løfte talentene gjennom nasjonale møteplasser, men også å stimulere talentgruppen de hører til der de bor, forteller Grøterud.

 

Motiverende og inspirerende for andre

Det har vært viktig for Senteret at alle dets samarbeidsregioner blir representert i tiltaket. Seks av plassene var derfor på forhånd innstilt til de seks regionene Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Trondheim og Oslo. Siv Sjøtun Høye sitter i Senter for talentutviklings faggruppe på klaver som representant fra Bergen. Hun mener at tiltaket ikke bare blir et viktig samlingspunkt for de mest dedikerte pianoelevene. 

Dette blir ikke bare et viktig samlingspunkt for de mest dedikerte pianoelevene. Det er også motiverende for andre elever å se at man kan bli satset på på denne måten. Det inspirerer til videre øving, sier Høye.

De 13 kandidatene som har fått tilbud om plass har i første omgang to spennende samlinger foran seg. Den første samlingen er 31. mai til 2. juni på Rekstensamlingene, i forbindelse med Festspillene i Bergen. Her skal blant andre Marina Pliassova og Helge Kjekshus være mentorer. Den andre samlingen er 26. juni til 1. juli under Valdres sommersymfoni, med blant andre Kristin Fyrand Mikkelsen og Helge Kjekshus som mentorer. Samlingene vil bestå av mesterklasser, beste praksis for øving, kammermusikk, faglig input, konsertopplevelser og sosiale aktiviteter.

 

De 13 utvalgte

– Det var virkelig vanskelig å plukke ut ti kandidater som var juryens oppdrag. Derfor endte vi opp med 13, sier Håvard Gimse, som sammen med Helge Kjekshus (juryleder) og Gunilla Süssmann hadde jobben med å gå gjennom søknadene. De 13 kandidatene kommer fra seks regioner og rommer deltakere fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Østlandsområdet.

De 13 deltakerne er:

 • Arvid Holmbukt (Tromsø)
 • Sanne Suh Berger (Tromsø)
 • Eirik Stave (Trondheim)
 • Sigmund Skjeldrum Toppe (Bergen)
 • Kei Solvang (Bergen)
 • Telma Dagestad (Stavanger)
 • Katrine Lislevand Pavljuk (Kristiansand)
 • Mikkel Berg-Eriksen (Oslo)
 • Nikita Khnykin (Oslo)
 • Sophia Mina Friedensburg (Oslo)
 • Simen Kraggerud (Oslo)
 • Mikhail Zaruykin (Oslo)
 • Sebastian Svenøy (Oslo)

Tiltaket er støttet av Senter for talentutviklings støttespillere: Kavlifondet, Dextra Musica, Sparebankstiftelsen DNB, Tom Wilhelmsens Stiftelse og Talent Norge AS. 

Les mer om Nasjonalt talentutviklingstiltak på klaver her.

Spørsmål om tiltaket kan rettes til prosjektleder Iselin Isungset på iselin.isungset@bdm.no eller leder for Senter for talentutvikling Anders Hall Grøterud på anders.groterud@bdm.no

Samarbeidspartnere