Foto: Ilja Hendel

Stjernepianister, orkesterdirektør – og deg?

Hvordan kan unge pianister få erfaring med fremføring? Hva kan en pianoutdannelse også brukes til? Dette er blant temaene for årets nasjonale klaverkonferanse som avholdes i Bergen 26. - 27. januar 2020.

Konferansen arrangeres av Senter for talentutvikling og Jiri Hlinka-akademiet, og samler pianister og pedagoger til et løft for klaverfeltet. Med utgangspunkt i klavertalenter under 19 år, kommer fagpersoner med høy kompetanse og stort engasjement for å dele tips og erfaringer med morgendagens pianister.

På konferansen kommer blant andre Håkon Austbø, Peter Jablonski, Ingrid Røynesdal, Christian Ihle Hadland, Håvard Gimse, Gunilla Süssmann, Christian Grøvlen, med flere.

 

Mesterklasser og seminarer

Pianist Håvard Gimse, en av arrangørene for konferansen, har følgende tanker om årets høydepunkter:

– Det er flere momenter jeg gjerne vil trekke fram. I år har vi faktisk to mesterklasser med fremragende pianister; tidligere år har vi ofte hatt én. Det er både Christian Ihle Hadland, som er vår egen stjernepianist, og så har vi den svensk-polske pianisten Peter Jablonski som kommer helt fra London. Jablonski skal også fortelle om karriereløpet sitt; han var tidlig ute med å gjøre stor internasjonal karriere, så det vil bli spennende for mange å høre om. 

– I tillegg til mesterklassene blir det mange interessante foredrag. Håkon Austbø kommer og skal snakke litt om Messiaen og hvordan hans musikk kan gjøre innstudering lettere for unge musikere. Det gleder jeg meg til – Austbø har mange gode tanker og det er alltid spennende å høre på ham, sier Gimse.

Til slutt trekker Gimse fram et litt annerledes foredrag. Ingrid Røynesdal er sjef i Oslo Filharmoniske Orkester, og kommer for å snakke både om hennes karrierevei og jobben hun har nå.

– Røynesdal er egentlig en veldig dyktig pianist, som tidligere har vært elev hos Jiri Hlinka – og faktisk hos meg på Musikkhøgskolen. Hun begynte gradvis å ta andre fag, litt økonomi og statsvitenskap, og har nå bygd opp en veldig spennende levevei med sin pianoutdannelse, forteller Gimse.

 

En sosial møteplass

Gimse er også opptatt av det sosiale elementet ved konferansen.

– Pianister og pianolærere sitter mye alene, så et av de største høydepunktene på konferansen er faktisk å treffe andre. Det kommer folk fra hele landet – pianister, lærere, akkompagnatører, fagfolk – som har forskjellige funksjoner i musikklivet vårt. De gjør alle sammen en kjempejobb resten av året, og treffer ganske sjeldent kollegaer. Jeg tror mange reiser tilbake til sine respektive steder og føler at de har fått ny energi og innsikt – og det er noe av hovedpoenget med hele konferansen, forklarer Gimse. 

 

LES HELE PROGRAMMET HER : Klaverkonferansen2020

Det er et begrenset antall plasser. Frist for påmelding er 9. januar 2020: KLIKK HER 

Samarbeidspartnere