Fra Toppenkurset i Mosjøen. Foto: Toppenkurset / Maren Hofstad

Sommerkurs i toppklasse

- I løpet av uken på Toppenkurset ble jeg sikker på at dette var noe jeg hadde lyst til å gjøre resten av livet, sier Andrea Moby Røreng.

Så snart skoleåret er omme setter mange kursen mot nærmeste sommerkurs.

På Toppen internasjonale sommerskole har enkelte deltakere vært med så lenge at de til slutt har blitt instruktører. Kurset er samlende for landsdelen, og en viktig institusjon i norsk musikkliv, mener ekspertene.

Toppenkurset består av tre orkestre for alle aldersgrupper, i tillegg til kurs for pianister, organister og unge dirigenter, kammermusikkundervisning og mer. Foto: Toppenkurset

På toppen av Mosjøen

Toppen internasjonale sommermusikkskole, eller Toppenkurset, består av en rekke tilbud for unge musikere i alle aldre, som bor og øver i idylliske omgivelser på Vefsn Folkehøgskole i Mosjøen.

Trond Wika er kunstnerisk leder.

– Toppenkurset ble etablert for strykere og pianister, for å sette i gang høsten og skoleåret. Nå legges det til starten av sommerferien og inneholder fullt orkester med ulike nivå, kammermusikk og undervisning, forteller han.

Det finnes også tilbud for pianister, organister og unge dirigenter. Elevene får enkel- og gruppeundervisning av internasjonalt anerkjente utøvere, der også flere av Nord-Norges egne musikere opptrer og underviser.

| Les også: Oversikt over norske sommerkurs 2022

Fra elev til instruktør

Flere tidligere deltakere har i de senere årene kommet tilbake for å undervise på kurset.

En av dem er fløytist Andrea Moby Røreng, som for øyeblikket går master i utøvende klassisk ved Norges Musikkhøgskole.

– Første gang jeg var på Toppenkurset var i 2014, da jeg var 16 år. Siden det har jeg vært med hver sommer. De første årene var jeg deltaker og spilte fløyte i symfoniorkesteret. Etter hvert fikk jeg flere ansvarsoppgaver, og de siste tre årene har jeg vært instruktør, forteller hun.

– Jeg søkte Toppenkurset etter å ha blitt tipset av andre, sier Andrea Moby Røreng. Nå tipser hun videre.

Musikken og samspillet er noe av det som har gjort at Røreng har kommet tilbake år etter år. Hun husker spesielt godt da hun var med på kurset for andre gang.

– Vi spilte Rimskij-Korsakovs Scheherazade. Det var så utrolig fin musikk, og jeg hadde det veldig morsomt når jeg fikk bryne meg på solo piccolo-stemmen. I løpet av den uken på kurs ble jeg sikker på at dette var noe jeg hadde lyst til å gjøre resten av livet, sier hun.

Spilte musikk – og fotball

For mange er det sosiale miljøet en viktig del av det å dra på sommerkurs. Elias Morgan Grimstad studerer bachelor i utøvende fiolin ved Barratt Due musikkinstitutt, og deltok på Toppenkurset i 2018.

Han forteller at han stiftet nye bekjentskaper, ikke bare gjennom musikken, men også ved å spille fotball på kveldene.

– Bare fem minutter fra folkehøgskolen er det flere ballbinger og en kunstgressbane. Fotball har vært en veldig fin måte å bli godt kjent med andre musikere på, forteller han.

Sammen med tvillingbroren Andreas var Grimstad en av prisvinnerne under Ungdommens musikkmesterskap (UMM) i 2018. Solistoppdrag og deltakelse på Toppenkurset var en del av premien. Grimstad synes han fikk mye ut av det.

På Toppenkurset får man spilletimer med veldig flinke lærere og dirigenter, og ikke minst spille i orkester med ungdommer fra flere land, sier han.

Elias Morgan Grimstad mener alle burde dra på sommerkurs. Her fra Ung Filharmoni i 2019. Foto: Magnus Skrede

Internasjonalt samarbeid

Gjennom en rekke samarbeid har Toppenkurset nemlig kontakter verden over. Eksempelvis har lærere og elever fra Nepal ved flere anledninger deltatt på sommermusikkskolen i Norge.

Pianist Nikita Khnykin går førsteåret ved Musikkhøgskolen i Ingesund, og er også en av førsteprisvinnerne fra UMM.

I 2016 fikk han oppdraget om å spille førstesats fra Tchaikovskys første klaverkonsert med Toppensymfonikerne, samt deltakelse på kurset, som premie.

– Det var veldig å gøy å få spille Tchaikovsky med orkesteret. I tillegg fikk jeg nye venner fra Nepal og Russland, forteller han.

Elevene på Toppenkurset er dessuten en viktig del av Festspillene Helgeland, og medvirker på en rekke konserter, ofte side-om-side med de profesjonelle. Man får med andre ord virkelig smaken på det profesjonelle musikerlivet.

Nikita Khnykin hadde en lærerik opplevelse på Toppenkurset, og hentet mye inspirasjon. Foto: Magnus Skrede

Samlende for landsdelen

– Toppenkurset har utviklet seg til å bli en av Norges viktigste sommerskoler, sier Alf Richard Kraggerud ved Unge Talenter Barratt Due.

Han startet Valdres sommersymfoni i 1994, som i dag er Nord-Europas største kurs for klassiske musikktalenter. Han er imponert over nivået og omfanget som Toppenkurset har nådd.

– De gir et tilbud til svært mange, og ikke minst samler de landsdelen. I tillegg har de åpnet seg for søkere og samarbeid med nordområdene og nasjonalt, og blitt en flott møteplass for mange. Toppen-kurset har dessuten tatt utfordringen og gir tilbud også til Instrumentene i fokus: obo, fagott, bratsj, kontrabass, harpe og kirkeorgel, sier Kraggerud.

Vegar Snøfugl, Rektor ved Trondheim kommunale kulturskole.

Også Vegar Snøfugl, rektor ved Trondheim kommunale kulturskole, mener Toppenkurset er en viktig institusjon. Han forteller at sommerskolen er svært populært blant deres elever.

– I fjor var over 19 elever fra Trondheim kulturskole med i orkesteret, og Juniorsolistene var leid inn til åpningskonserten. De har dyktige lærere, de har stor lærertetthet, og det er muligheter for både orkesterspill og individuell undervisning. Det er imponerende hva de har fått til i Mosjøen, og det er av stor verdi for utviklingen i norsk musikkliv, sier han.

| Les også: Eivind Ringstad fant bratsjen på sommerkurs

Toppenkurset har unngått å avlyse under pandemien, og vil finne sted som vanlig i 2022. Foto: Toppenkurset / Sarah Aakerøy Johansen

Dra på sommerkurs!

Elias Morgan Grimstad anbefaler alle unge musikere å dra på kurs om sommeren.

– Det er både er lærerikt og sosialt. Jeg har lært mye av å få spilletimer i kammermusikk, og enkelttimer. Det er også veldig fint med orkestererfaring, forteller han.

Khnykin er enig; for ham er både det sosiale og musikalske gode grunner til å dra på kurs.

– På sommerkurs møter man mange nye mennesker og får timer med gode lærere. Det er både inspirerende og utviklende, forteller han.

Denne sommeren vil Toppenkurset finne sted 3. – 10. juli, og søknadsfristen er 1. april. En full oversikt over sommerkurs i Norge i 2022 finner du her.

Toppen internasjonale sommerskole

  • Toppen internasjonale sommermusikkskole ble startet i 2001, på initiativ av Vefsn Unge Strykere. Kurset er en del av Festspillene Helgeland, i samarbeid med Galleria Kunstfestival og ByfestVeko.
  • Toppenkurset er en viktig ressurs for unge musikere i Vefsn, Helgeland og Nord-Norge, og skaper i tillegg kontakt og samarbeid på tvers av fylker og landegrenser.
  • Kurset består av tre orkestre for alle aldersgrupper, i tillegg til kurs for pianister, organister og unge dirigenter, kammermusikkundervisning og en rekke ekstratilbud, som teori- og musikkhistorieundervisning, samt komposisjon. Les mer om kurset for 2022 her: https://www.toppenkurset.no
  • Instruktørene er også festivaldeltakere, og spiller på spennende konserter under Festspillene Helgeland. Den anerkjente dirigenten Nicolas Carthy dirigerer orkestrene og er instruktør for de unge dirigentene som deltar på kurset.
  • Under pandemien i 2020 var kurset et av få som ble holdt delvis fysisk, men denne gang med kun norske deltakere. For de internasjonale elevene ble det lagt opp til nettbasert enkeltundervisning og mesterklasser.

Tekst: Nora Nilsen / Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere