Sol, sommer og spillefri

Hvordan øver noen av landets dyktigste musikere i sommerferien?

– I ferier spiller jeg bare for meg selv, ikke for andre eller for å nå et mål.

Det sa Henning Kraggerud på en av Dextra og Klassisk Karantenes motivasjon-bootcamper med tema sommer. Bootcampen dreide seg rundt øving i sommerferien. Skal man ta fri eller bruke all den ledige tiden på å øve? Musikerne hadde forskjellige vaner.

Noen trenger ikke å ta fri, men bare å slippe å spille under forpliktelse. Andre behøver en pause og bruker hjernen på helt andre ting. Mange finner faglig påfyll på helt nye plasser. 

Senter for talentutvikling har spurt fire musikere om hvordan de øver i sommerferien.

Fiolinist Ingerine Dahl tar en lang pause om sommeren før hun begynner på en helt ukjent øvingsteknikk. Foto: Audun Berdal

Ingerine Dahl (fiolinist)

Om man bør ta en pause fra øving ferien eller ei, kommer an mange ting. For meg som har fast jobb og spiller så mye, både mengden repertoar og antall timer gjennom sesongen, synes jeg at det er deilig med en helt spillefri periode i sommerferien. Vi tilbringer to måneder i huset vårt i Italia, så istedenfor øving går dagene til hagearbeid, svømming, lesing, pastalaging og “Il dolce far niente” (kunsten å gjøre ingenting). 

Etter en periode med dette begynner jeg (utrolig nok, haha) virkelig å savne å spille!! Og da pleier jeg å vente litt til – bare for å virkelig kjenne på savnet. Jeg tror det er utrolig viktig å ta tid til å kjenne på at man virkelig har lyst til å spille/øve! 

Så tar jeg for meg teknikk-metode som er ukjent for meg; i fjor øvde jeg gjennom hele Geminiani’s «The art of playing on the violin» Utrolig spennende å se hvor annerledes fiolinteknikk var før Flesch/Sevcik/Kreutzer!!

Jeg mener det er bra å øve basics på forskjellige måter og bli fullstendig nullstilt på et vis. Det gir mulighet til å se på håndstillingene i begge hender og generelt finne en avslappet og fin spilleholdning. Dette uten at man kjeder seg over å spille på de samme Flesch-skalaene som man har gjort 1000 ganger før…

Etter en uke med bare grunnøvelser, begynner jeg med min daglige Bach. Jeg mener at Bachs sonater og partitaer er helt utrolig bra for alt mulig, både psykisk og fysisk, når man først får de under huden. Og det er noe jeg spiller hver eneste dag hele året️.

God sommer!


Solotrombonist i Oslo-Filharmonien, Audun Breen, har for første gang begynt å ta pauser i sommerferien. Foto: Magnus Skrede

Audun Breen (trombonist)

De siste to årene har jeg begynt å ta pause i sommerferien. Før i tida var ferien da jeg gjorde mesteparten av øvingen gjennom året, men nå har jeg begynt å ta pause i feriene. Pausen varer kanskje en måneds tid. Det handler egentlig ikke om at jeg er lei av å spille trombone, men at jeg trenger litt pause fra musikk. 

Idet jeg setter i gang etter en måneds tid, har jeg muligheten rent instrumentalistisk til å starte på bar bakke med den kunnskapen og erfaringen jeg har. Det gjelder bare å ikke bli frustrert over at det ikke funker helt den første uka. Som blåser er det ofte slik at jeg føler det låter så lett og fint første dagen, men andre dagen er det helt krise – det låser seg helt. Da gjelder det bare å holde ut.


Kristina Ohlwein øver med Ung Filharmoni. For henne betyr ferier kun tekniske øvelser. Foto: Magnus Skrede

Kristina Ohlwein (oboist)

Jeg tror det er veldig viktig å ta ferie – jeg behøver i alle fall en uke hvor jeg gjør ingenting, bare slapper av. På det meste lager jeg kanskje noen rør. De resterende ukene av ferien bruker jeg deretter på å  jobbe opp ‘ambisen’ igjen (leppemusklene). 

I ferien jobber jeg bare teknisk. Jeg spiller gjerne med lange toner for å sikre en rett teknikk i leppene og luften. Jeg jobber opp styrke og utholdenhet i fingre og tungen også. Om jeg spiller noe er det bare skalaer og etyder, i tillegg til en kikk på høstens repertoar. 


I sommerferien finner Dmitrij Osadchuk endelig tid å fordype seg i komponisten og lese seg opp på musikken. Foto: Magnus Skrede

Dmitrij Osadchuk (fiolinist)

Jeg liker å tenke at man har mye mer tid og frihet enn vanlig om sommeren, til tross for konserter og kurs. Det forsøker jeg å bruke positivt, ikke bare øke mengden med instrumental øving, men også gjennom å sette meg inn i musikken. I en hektisk hverdag resten av året har jeg bare tid til å øve inn, ikke noe mer enn det. Men om sommeren finner tid til fordype meg i komponisten jeg spiller, både livet og musikken.

Selv om det er ferie, er det viktig for meg å ikke bli helt sløv. Jeg vil holde en timeplan for øvingen, men den skal være egentilpasset. Det er faktisk den deiligste følelsen – å kunne planlegge dagen akkurat som man vil. 

Om sommeren er man gjerne på reise og spiller verken orkester- eller kammermusikk. Det krever at du finner inspirasjon i det du driver med alene. Det kan være sunt å utforske. Jo mer tid du tilbringer er alene med instrumentet ditt, jo mer kommer du like det. Jeg anbefaler skikkelig å spille Bachs solo-verker om du er så heldig at instrumentet ditt har noen. 

Samarbeidspartnere