Magnus Skrede. Bjørg Pas under sommersamlingen på Ung Filharmoni 2022.
Magnus Skrede. Bjørg Pas under sommersamlingen på Ung Filharmoni 2022.

Slik lykkes du med digitalt prøvespill

Digitalt prøvespill blir mer og mer vanlig ved opptak til ungdomsorkestre. Her er rådene for å få best mulig resultat.

De fleste ungdomsorkestre arrangerer opptaksprøve i form av digitalt prøvespill. Det vil si at man spiller inn videoopptak av forskjellige utdrag, som en jury deretter bedømmer. I denne saken brukes eksempler fra Ung Filharmoni – men rådene gjelder for alle ungdomsorkestre.

Det er mange ting som er avgjørende for å lykkes. Her får du eksempler fra jury og kandidater som svarer på hvordan du forbereder deg, om det går fint å spille et note feil og hva du bør tenke på under prøvespillet.

Ekspertens tre tips

Inger Besserudhagen er solo-hornist i Oslo-filharmonien og leder i Ung Filharmonis fagutvalg. Ifølge henne er musikkforståelse noe juryen ofte ser etter, i tillegg til tekniske ferdigheter. 

– Stikkord er rytme, musikalitet og stilforståelse. Vi setter også pris på at spilleglede skinner gjennom i prøvespillet, men det er ikke alltid så lett å få til.

Inger Besserudhagen, solo-hornist i Oslo-filharmonien. Foto: Magnus Skrede

Her er Besserudhagens tre beste tips for å lykkes med et prøvespill:

1. Gjør deg kjent med stykket

– Det er utrolig viktig å gjøre seg kjent med utdragene. Det betyr selvfølgelig å lære seg notene, men også å lytte til musikken. Om man har gjort det eller ikke, kommer veldig tydelig frem i et prøvespill, sier hun. 

Besserudhagen mener det er lurt å høre på innspillinger av verket. 

– For eksempel er neste års verk på Ung Filharmoni Tsjaikovskijs Symfoni nr. 4. Da bør man gjerne høre på forskjellige versjoner for å sammenligne og få et helhetlig bilde av musikken.

2. Øv med læreren din

– Det er avgjørende å spille inn utdraget med læreren sin, og bruke det aktivt i undervisningen. For mange er dette første gang de prøvespiller. Det er en verdifull læring i det, uavhengig om man blir valgt ut til å delta i et ungdomsorkester eller ikke.

– I tillegg til utdraget fra verket som skal spilles neste år, må man også øve inn standardutdrag som brukes på profesjonelle prøvespill. Det er viktig at utdragene forberedes godt – det kommer man til å høste godt av senere også, sier hun.

3. Ta opptak

– Da jeg studerte, tok jeg ofte opptak av meg selv for å lære. Det er mange som kanskje ikke er vant med den formen, men jo tidligere du begynner med det, dess bedre. Da blir du også vant til å lytte til deg selv, sier Besserudhagen.

| SE OGSÅ: Tekniske tips til et digitalt prøvespill

Birgitte Frendal og Victor Vogel under Ung Filharmonis høstsamling 2022. Foto: Magnus Skrede

Lytter etter vanskelige partier

I år var første gang Birgitte Frendal (20) deltok i Ung Filharmoni. Fløytisten fra Melbu i Vesterålen mener det var en omfattende prosess frem mot prøvespillet.

– Jeg begynte med å finne noen innspillinger jeg likte, og fant hvor utdragene var i stykket. Deretter begynte jeg å lytte: Hvilket tempo de skulle være i? Hva hørtes spesielt vanskelig ut? Hva må angripes først? Deretter begynte jeg å øve sakte, for å være sikker på at jeg får med alle tonene, forteller hun.

Etter hvert begynte Frendal også høre andre innspillinger. Hun ville vite hva slags karakterer man burde se etter i stykket. 

– Jeg forsøker å forberede meg slik at jeg kan stykket flere uker før jeg tar et opptak. Det er ikke alltid det går, men i fjor kunne jeg det godt en uke før fristen.

Lett å bli frustert

Frendal brukte en Zoom-opptaker hun lånte av faren, men mener at mobil-mikrofonen også fungerer. 

– Jeg tok en del opptak. For min del blir det bedre etter flere opptak. Men jeg har venner som gjør det best på første opptak, fordi de blir slitne etter en stund. Sammenlagt ble det 7-8 opptak over to dager, sier hun.

Frendal forteller at det er lett å bli frustrert i prosessen. Det skal være et helt opptak, så det ikke tillatt å klippe og redigere. Derfor må man forkaste hele opptaket hvis noe går skeis.

– I det siste har jeg også tatt mye opptak av meg selv. Jeg blir ofte frustrert når jeg hører gjennom opptakene, men idet jeg innser at det går bra, tar jeg frem blyant og noterer hva jeg kan gjøre bedre. Jeg forsøker å snu det til noe konstruktivt, sier hun.

Fløytistene på tuttiprøve under Ung Filharmonis høstsamling 2022. F.v. Birgitte Frendal, Ting-Wei Chen og Marie Lille Haugen. Foto: Magnus Skrede

Planlegg i forkant 

Det beste tipset for å lykkes med digitale prøvespill, er for Frendal å begynne i god tid.

– Prøv å planlegge når du vil ha de forskjellige utdragene ferdig. Så behøver du ikke fokusere på alle utdragene på samme tid, og får har tid til flere gjennomspillinger. Pass på at du er ferdig i god tid før innsendingsdato, sier Birgitte Frendal.

Kan man spille en note feil?

Bjørn Solum er cellist i Oslo-filharmonien og sitter i juryen til Ung Filharmoni. Han mener juryer ofte ser etter musikere som uttrykker mer enn bare de riktige notene.

– Vi leter etter de som ønsker å uttrykke noe mer enn det som står på trykk. Det er én ting å kunne utdragene, men man må skjønne hva man spiller og hvilken sammenheng det står i, sier Solum.

Han anbefaler alle å øve inn stykket så godt at man har overskudd til å gi det lille ekstra. Det gjør en stor forskjell. Om du spiller en feil note, derimot, bryr ikke juryen seg så mye om.

–Det er mye viktigere at du klarer å dokumentere at du har forstått stykket, sier Solum.

Rune Solum, cellist i Oslo-filharmonien. Foto: Rune Bendiksen

Når er et opptak godt nok?

Det er vanskelig å lage en feilfri innspilling, men det er heller ikke poenget, ifølge Solum. 

– Man skal ikke lage en plateinnspilling. Det viktigste er å vise at man har klanglig grunnkvalitet og at man kan variere klangen. Det handler ikke bare om å spille noter, men vise at det er en mening bak det hele, sier han.

Solums beste tips er å finne glede av musikken, dykke inn i det musikalske og øve masse. I tillegg anbefaler han å spille som det er et solostykke, heller enn bare en gruppestemme.

– Ha den samme holdningen til stemmen som om du skal spille en sonate. Ha det samme engasjementet og energinivået. Du må også være bevisst på de andre stemmene, men gi alt på din egen stemme, sier han.

Så du det tidligere Fagutvalgets video?  Tips til prøvespill – Ung Filharmoni 2022


SJEKKLISTE FOR EN GOD PRØVESPILLSVIDEO:

  • Spiller du med riktig stil? 
  • Spiller du artikulasjonen som er notert?
  • Har du god intonasjon gjennom utdraget? 
  • Hører du fraseringene tydelig? 
  • Varierer du klangen i løpet av utdraget? 
  • Hører man ditt engasjement for musikken? 

Tekst: Øyvind Hamre

Samarbeidspartnere