Leonardo Tellefsen. Foto: Magnus Skrede
Leonardo Tellefsen. Foto: Magnus Skrede

PÅ SCENEN MED: Leonardo Tellefsen

Klarinettisten brøler vekk nervene før konsert. 

Navn: Leonardo Tellefsen

Alder: 18

Bosted: Oslo

Instrument: Klarinett 

Gjør du noen forberedelser uten instrument før du går på scenen?

Jeg liker veldig godt å meditere. Jeg forsøker å la hjernen slappe av og ikke tenke på konserten. Det kan være stressende å tenke på at du snart skal på scenen, men du vet innerst inne at du har forberedt deg lenge, så du må ikke la stresset distrahere deg. 

Jeg setter meg ned, puster og tømmer hodet. Jeg forsøker å tenke mest på pusten, hvordan kjennes det i nesa når jeg puster inn og ut. Meditasjon handler om å konsentrere seg om én ting, så jeg forsøker å fokusere på hvordan kroppen føles, heller enn å tenke på musikken.

Leonardo rett før han skal på scenen under Ung Filharmonis høstsamling i Oslo-konserthus. Foto: Magnus Skrede

| Les flere PÅ SCENEN MED

Hvordan har du det før du skal på scenen?

Nervøsiteten har blitt mye bedre med årene. Jo mer jeg øver, dess tryggere blir jeg. 

Jeg har også oppdaget at hvis jeg introduserer stykket før jeg skal spille, blir jeg mer avslappet. Det er skummelt å vise seg frem først. Musikken kan jeg. Den har jeg drevet med hele livet, og jeg har øvd målrettet mot dette stykket. 

Jeg var konferansier på en konsert nylig, før jeg skulle spille på slutten. Da det ble min tur til å spille, hadde jeg allerede vært på scenen åtte ganger, så da kunne jeg spille uten nerver.

Er det noe konkret du har gjort for å takle nervøsiteten?

Læreren min har gitt meg tips om å kjenne på nervene du føler inni deg: hva er den følelsen? Det er viktig å anerkjenne nervene, ikke prøve å ignorere dem. De er der uansett.

Noen ganger hjelper det å skrike litt før du skal på scenen. Før Ungdommens Musikkmesterskap (UMM) i fjor var jeg nervøs, for det var lenge siden jeg hadde stått på scenen. Da hjalp det å brøle på øvingsrommet. 

Tellefsen i lag med Slovak Sinfonietta Zilina. Foto: Privat

| LES OGSÅ: Inspirasjon på tvers av generasjoner

Hvordan håndterer du at en konsert ikke går helt som du ønsker?

Det er kjipt å stå på scenen og ikke få til det du vil, og det du har øvd på. Men om du fokuserer for mye på det du har gjort feil, påvirker det den videre spillingen. Så blås i det. Alle gjør feil. Om hele stykket går dårlig, så husk at alle må oppleve det også. Ta det som læring. 

Hva er din drømmekonsert?

Det hadde vært en drøm å være solist med Oslo-filharmonien. Det er et fantastisk orkester.

Tekst: Øyvind Hamre

Samarbeidspartnere