Fiolinist Ingerine Dahl deler sine nyttårsforsetter for 2020. Foto: Audun Berdal

Nytt år – nye muligheter

Et nytt år står for døren, og musikere har nyttårsforsetter som alle andre. Vi tok en prat med tre stykker for å høre deres forsetter for 2020.

INGERINE DAHL er fiolinist og solist ved Stavanger Symfoniorkester. Hun leder et team som holder Mestermøter for unge talenter i Tromsø, i regi av Senteret. 

Har du et nyttårsforsett for 2020? 
– Mitt forsett er å fortsette noe jeg startet i fjor, nemlig å spille Bachs solo-partitas hver eneste dag. Det synes jeg har vært utrolig gøy. Noen dager er jeg på reisefot, så jeg har blitt god til å øve Bach-fuger på hotellrom. Det er god trening, og man må være veldig konsentrert, da det er folk i rommene ved siden av. Jeg blir nødt til å spille utrolig pent. 

Hva ser du frem mot i 2020?
– Jeg gleder meg til å jobbe videre med studentene mine i Tromsø. Så er det en ny konsert av Rolf Wallin senere i år, som jeg holder på å øve inn. I tillegg fikk jeg nylig baby, så dette blir et fint og annerledes år. 

 

Audun Sandvik skal legge vekk mobilen i 2020. Foto: audunsandvik.com

 

AUDUN SANDVIK er cellist og solist i KORK. Han er en del av teamet som holder Mestermøter for unge talenter i Kristiansand.

Jeg ønsker å bli mer konsentrert i øvingen min, og har innsett at mobilen er den største distraksjonen. Den står alltid på notestativet, og meldinger tikker inn. I tillegg driver jeg og sjekker om noe har skjedd på Facebook – selv om det aldri skjer noe. Derfor skal jeg bli flinkere til å legge bort mobiltelefonen, helst i et annet rom. Ute av syne, ute av sinn. 

Hva ser du frem mot i 2020?
– Det er så mye å se fram til! Et av høydepunktene blir å undervise for unge musikere i Tromsø, i mine mesterklasser ved musikkonservatoriet der. Jeg gleder meg alltid til å treffe studentene, det er veldig gøy å jobbe med dem. I tillegg skal jeg gjøre en TED Talk i begynnelsen av februar på Sentralen i Oslo. Her skal jeg prate om musikkformidling, og hvordan nå et ungt publikum. Så må jeg få med at jeg gleder meg til Beethoven-jubileet i år. Han er jo den beste, eller som jeg pleier å si: Beethoven til folket!

 
 
Dmitrij Osadchuk, nr. 2 f.h, under Ung Filharmoni. Foto: Magnus Skrede

 

DMITRIJ OSADCHUK er en fiolinist fra Tromsø, som nylig har flyttet til Oslo. Han er tidligere deltager i Ung Filharmoni og i mestermøter i Tromsø. Nå går han på Edvard Munch vgs og er med i Unge Talenter ved Barratt Due. 

 – Jeg har et generelt nyttårsforsett: å bli mer organisert, særlig når det kommer til øving. Jeg vil bli flinkere til å bruke tiden godt, å bruke hver dag hele året så effektivt som mulig.

– Utenom tekniske mål, så ønsker jeg å begynne å øve mer med hodet og å bli mer bevisst i øvingen. For meg er det viktig å vite hva jeg egentlig øver på, før jeg plukker opp instrumentet. Jeg føler jeg sparer masse tid på planlagt og strukturert øving. 

Hva ser du frem mot i 2020?
– Jeg gleder meg veldig til alle konsertene jeg skal spille i år! I tillegg er det Beethoven-jubileum, så jeg ser frem mot å fokusere litt ekstra på den komponisten. Dette året driver jeg også på med en viktig fiolinteknisk prosess, og jeg håper det skal bli et godt steg fremover for meg som musiker.

 

Tekst: Øyvind Hamre