August Schieldrops. Foto: Sveinung Hoel Bjorå
August Schieldrops. Foto: Sveinung Hoel Bjorå

LÆREREN JEG ALDRI GLEMMER: August og Lise

Lise Solberg Nilsen var tubaisten August Schieldrops første spillelærer, og hun spilte en helt avgjørende rolle for hans musikalske fremtid. 

Tekst: Ingrid Lovise Anvik Hellenes

– Jeg holdt faktisk på å slutte med musikk bare noen måneder etter at jeg hadde begynt, forteller August.

August Schieldrop ble, som mange med ham, inspirert til å starte med tuba etter å ha hørt en tubasolo av Sivert Fjellstad Madsen under Gjallarhorns rekrutteringskonsert da August gikk i tredje klasse.  Siden det var så mange flere som ville begynne på tuba enn det var kapasitet for, ble August tildelt valthorn. Han forteller at lærersituasjonen på valthorn var krevende i hovedstaden på den tiden.

­– Spilletimene var midt i byen og sent på kvelden. Ettersom jeg var ganske liten, bare åtte år og bodde på Hovseter, passet det ikke å dra på dem. Derfor lærte jeg ikke egentlig å spille. Likevel var korpsøvelsene kjempegøy – takket være Lise som dirigerte, forteller August.

Augusts foreldre så at han trivdes i korpset. Da han ville slutte fordi valthornspillet ikke gikk fremover, undersøkte de muligheten for at han kunne få Lise som lærer. Tilfeldigvis var det akkurat blitt en ledig plass på baryton – instrumentet man vanligvis starter på før tuba. Læreren på baryton var Lise.

August og Lise på en kafé i Oslo. Foto: privat

| LES OGSÅ: LÆREREN JEG ALDRI GLEMMER: Ingrid og Randi

Ifølge August er det nok mange grunner til at han ble en dyktig tubaist, men lærerne skal ha mye av æren.

– Det er lærerne som er veilederne og lærer deg å spille. De er rollemodeller. Med Lise var det alltid positivt og gøy, og spillegleden kom sterkt og tidlig for meg, sier han.

August forteller at han var ganske forsiktig som barn, men at Lise gjorde at han følte seg trygg, mest fordi hun var en grei og varm lærer. Hun ga August soloer i korpset, slik at han hadde noe å strekke seg etter.

– Etter hvert oppfordret hun meg til å være med på konkurranser. Hun var flink til å pushe meg, sier August.

Ifølge Lise Solberg Nilsen viste August tidlig at han ville steder med musikken sin.

– Han var en perfeksjonist som alltid ville få ting til, og han ga seg aldri. Han kunne nesten være redd da vi skulle lære nye ting, fordi han var så redd for at han ikke skulle få det til. Det var helt åpenbart hvor mye dette betydde for ham, sier Lise.

Trombonist og eufonist Lise Solberg Nilsen. Foto: Robert S. Nilsen

| LES OGSÅ: LÆREREN JEG ALDRI GLEMMER: Sonoko og Brita

August mener noe av det aller viktigste Lise lærte ham, var holdningen til det å spille.

– Det er på grunn av henne at jeg syntes det var så gøy å øve og spille. Hun ga meg en glød. Hun dirigerte også korpset jeg gikk i på barneskolen. Det var et utrolig bra korps, som det kom flere profesjonelle trombonister ut av. Hun må ha vært en bra lærer for andre også, mener August.

Tubaisten har også klare tanker om hvor han skal fremover.

– Jeg vil gjerne fortsette å gjøre det jeg gjør nå, være solist og spille kammermusikk. Senere i karrieren kunne jeg også tenke meg å undervise, for å gi gløden jeg fikk av Lise videre til noen andre.

Lise Solberg Nilsen

  • Frilans trombonist og eufonist
  • Dirigent for signalkorpset i Hans Majestet Kongens Garde
  • Pedagog

August Schieldrops

  • Frilans solotubaist
  • Vinner av Equinors talentstipend i 2021
  • Stifter av Ensemble Forte

Tekst: Ingrid Lovise Anvik Hellenes

Samarbeidspartnere