Linn Cecilie Ringstad veileder Dagny Mehus gjennom vanskelige solo-partier på Stravinskjis Ildfuglen. Foto: Magnus Skrede

Den største utfordringen hittil

Dette er fagottist Dagnys femte år på UngFil - men i år har hun fått sin største utfordring hittil.

Dagny Mehus (18) har deltatt på Ung Filharmoni hvert år siden oppstarten i 2016, men hun har ikke vært soloist før i år. Det har medført nye utfordringer – nå er nervene blitt et større tema enn det tekniske. Heldigvis får hun god hjelp i enkelttimer.

Nerver før solo

– Det er mitt første år som solist og jeg har i tillegg fått en stor solo. Den varer gjennom nesten en hel sats av Ildfuglen!, sier Dagny.

Er du nervøs?

– Ja, jeg er litt nervøs. Det er nye utfordringer som kommer med solist-rollen. Du har et ekstra ansvar for alle kommer inn riktig, og musikken er ofte vanskeligere teknisk. I tillegg så hører alle om du gjør en feil, sier hun og ler.

Hvordan har du jobbet for å forberede deg?

– Jeg har jobbet mer med å takle det psykiske presset, blant annet forsøker jeg å få pulsen opp under øving for å simulere konsertopplevelsen. Og så har jeg øvd så mye at jeg kan stykket utenat. 

Har du fått arbeidet mye med soloen på UngFil?

– Siden det er en solo, så er det ikke relevant å øve på under gruppeprøvene. Så jeg er glad for at vi får to enkelttimer med musikerne fra Oslo-Filharmonien, hvor jeg får gjennomgått den i detalj. Med Linn Cecilie fikk jeg øvd på frasering og vanskeligheter ved soloen. Det føles godt å få tilbakemelding, sier hun.

Dagny Mehus føler på nerver før sin største rolle hittil. – Det blir spennende hvordan det låter på første tutti-gjennomgang, sier hun. Foto: Magnus Skrede

 

Tryggheten i musikken

Alle de unge talentene får to individuelle timer med en musiker fra Oslo-Filharmonien, hvor de får diskutert sine egne spørsmål og løst problemer. Dagny fikk lørdag en enkelttime med Linn Cecilie Ringstad, faggotist i Oslo-Filharmonien. Hun roser sin yngre kollega som ‘svært begavet’.

Hvordan jobber du med å forberede Dagny?

– Det viktigste for meg er trygghet i musikken gjennom gode forberedelser. Det gir spilleglede siden man får tid til å nyte musikken. Jeg håper å bistå Dagny med at hun føler seg så trygg på soloen at hun finner glede i musikken, sier hun.

Hadde du noe tilsvarende tilbud som ung musiker?

– Nei, men det skulle jeg ønske at jeg hadde. Talentene her får et unikt innblikk i orkesterlivet og musikken, sier hun.

Linn Cecilie Ringstad er imponert over nivået, og skulle selv ønske hun hadde et slikt tilbud. Foto Magnus Skrede

Tilbake for femte år på rad

Dagny Mehus er blant de få som har deltatt på Ung Filharmoni hvert år siden oppstarten.

Jobber du annerledes nå enn ditt første år på Ung Filharmoni?

– Tidligere så øvde jeg mest på mine egne stykker. Men UngFil har lært meg at jeg er en del av en større helhet, så nå forbereder jeg meg ved å se på helheten i musikken og orkesteret, sier hun.

Har det gått fint å øve frem mot årets UngFil?

– Jeg merket motivasjonen fikk seg en liten trøkk da koronaviruset ankom. Men det ble lettere å øve da vi fikk beskjed om at UngFil ikke ble avlyst. Da fikk jeg noe å jobbe mot og kunne glede meg til å spille med andre igjen, sier hun. 

Dette er ditt femte år som deltaker. Hvorfor kommer du tilbake år etter år?

– Hvor ofte får man muligheten til å spille fantastisk orkestermusikk med dyktige folk – som i tillegg er på sin egen alder? Det er sjelden kost.

 

Samarbeidspartnere