Didrik og Emil Solli-Tangen er klare for MGP-finale lørdag 15. februar. Foto: privat

Går for seier med poplåt

Operabrødrene Solli-Tangen er tilbake i MGP-sirkuset. Men poplåta Out of Air er noe av det vanskeligste de to klassiske sangerne har prøvd seg på.

Mange kjenner Didrik Solli-Tangen fra Skal vi danse, 71 grader nord og Stjernekamp. I 2010 representerte han Norge i MGP med My Heart is Yours, da finalen gikk i Oslo. Samme år gikk han ut fra Barratt Due med toppkarakter i klassisk sang.

Også broren Emil har bachelor fra Barratt Due, i tillegg til en master fra Operahøgskolen, som en av de yngste kandidatene noensinne. I 2013 deltok han i MGP med metallbandet Gromth. Førstkommende lørdag satser brødrene på seier i den norske finalen sammen. Senter for talentutvikling tok en prat med dem.

 

Hvordan begynte dere å synge?

Didrik: Jeg hadde et stort behov for å underholde og bli sett fra jeg var ganske liten. Det drev meg inn i sangen. Først ville jeg bli Robbie Williams, men så var det de store operaene som fascinerte meg.

Emil: Jeg drev med klassisk gitar før jeg ble inspirert til å etterape Didrik. Jeg er nok den blyge av oss, så meg kan du se hvis du vil, hvis det er bra nok. Ikke for enhver pris altså!

 

Hvordan har dere jobbet for å utvikle dere dit dere ville?

Emil: Jeg hadde en litt uregjerlig stemme; var jeg tenor eller baryton, liksom? Det brukte jeg litt tid på å finne ut. Og det ligger ikke i høyden som jeg trodde, men i klangen. Når du skal utvikle stemmen din, er det en del kjedelige øvelser du bare må i gjennom, uten at fremgangen kommer med en gang. Da gjelder det å ikke gi opp. For meg var det viktig å synge ting jeg mestret, ikke bare det som var vanskelig.

Didrik: Først og fremst sang jeg masse. Mengdetrening så det holdt. Sang mye etter plater. Jeg kunne nok ha øvd mer teknikk og skalaer, men det var morsommere å gape over de store operaene og prøve seg. Det var en del som synes jeg overvurderte meg selv, men jeg hadde det utrolig gøy, og var veldig motivert.

 

 


Hva får dere igjen for en klassisk sangutdannelse når dere nå synger en popsang?

Emil: Det gir meg trygghet og slagkraft mentalt. Jeg er stolt av å synge opera og være master i det, og i MGP gir det meg et fundament å stå på. En del klassiske sangere kan bli litt låst i formen, mens jeg vil heller la det underbygge det jeg gjør på scenen.

Didrik: Vi har med oss godt håndverk på scenen. Samtidig får jeg bare mer og mer respekt for pop-faget, hvordan du bruker mikrofonen godt, håndterer alt det tekniske, sceneshowet og all teknologien.

 

Hvordan er det å synge Out of Air?

Didrik: Låta er vanskelig! For det første har den et enormt stort spenn vokalt, fra det lave, rolige, til de intense oppi høyden. Og så er det et svært rikt lydbilde, som gjør det krevende å høre seg selv. Noe av det vanskeligste er å synge svakt nok, lavt nede uten å presse.

Emil: Det er mye mer enn bare sangen. Det er hvordan vi står og går og holder hendene på scenen. Og om hvordan man rynker pannen eller hva du gjør med et øyenbryn. Absolutt alt synes på skjermen.

 

Hva gjør dere i forberedelsene for å takle presset?

Didrik: Vi varmer opp lenge og nøye, faktisk mer enn før klassisk opera. Psykologisk er det høyt press og store forventninger. Vi vil jo gjerne vinne!

Emil: Vi er heldige som er to og kan støtte hverandre. Men vi har ingen ritualer. Vi kjenner hverandre så godt at vi ikke trenger å planlegge.

 

Hvilke tips har dere til unge sangtalenter som vil opp og frem?

Emil: Sett deg mål og ikke mist motet i tunge perioder. Finn frem repertoar du liker og mestrer!

Didrik: Skaff deg en god lærer, som kan ta deg med på alt det fine som finnes av sang. Og så trenger du en som viser deg frem og bidrar til at du får sjansen. Men mye må du ta tak i selv også. Sonder landskapet, se hvem som gjør hva og som kan hjelpe deg på veien. Tør å satse, men husk at du er verdt mer enn du presterer. Å bli en god sanger er ikke ensbetydende med å være lykkelig som menneske. Jo før du innser det, jo mer robust blir du og tør sette sunne grenser.

 

Tekst: Anders Hall Grøterud, Senter for talentutvikling
Foto: Privat

 

Hør låta Out of air på Youtube: OUT OF AIR

Følg gutta på Facebook: DIDRIK & EMIL MGP 2020