Nå er Ung Filharmonis sommersamling i gang. Foto: Magnus Skrede.
Nå er Ung Filharmonis sommersamling i gang. Foto: Magnus Skrede.

Finner de tonen?

Det var både nerver og nysgjerrighet da Ung Filharmonis sommersamling ble blåst i gang.

I går samlet 73 spente musikere seg på Rønningen Folkehøgskole i Oslo. 

De har måttet sende inn prøvespill som har blitt vurdert av en jury bestående av musikere i Oslo-filharmonien. De som ble utvalgt, har de siste månedene øvd hver for seg. Nå skal de endelig møtes og øve inn Symfoni nr. 4 av Pjotr Tsjajkovskij.

Det er en utfordring å få et helt orkester til å bli samstemt. Even Fredheim (19) spiller 1. obo og forteller at den første tutti-prøven var stressende.

– Du spiller jo med nye folk. På første prøve er det alltid litt vanskeligheter med samspill og intonasjon. Heldigvis kommer musikken alltid sammen og låter bra til slutt, sier han. 

Fredheim snakker av erfaring. Det er nemlig tredje gang han deltar. Han har gledet seg til å spille med flinke musikere – og spille noen obo-soloer. 

– Jeg er spent på om røret spiller bra. Og ikke minst hvordan orkesteret høres ut etter slutten av uka, sier Fredheim. 

Even Fredheim under gruppeprøven for blås. Foto: Magnus Skrede

Privat gruppeøving

Marie Myhra (18) er også spent på hvordan orkesteret utvikler seg. Trompetisten fra Drammen er med for første gang og vet ikke hva hun skal forvente seg.

– Jeg er veldig spent på hvordan resultatet blir. Samspillet kan utvikle seg i mange retninger, sier hun.

Myhra øver uansett ivrig inn sin egen del. Utover den vanlige undervisningen, har hun og de andre trompetistene funnet tid til å øve ekstra.

– Vi lagde egne gruppetimer og spilte med hverandre, sier hun.

Marie Myhra er spent på hvordan resultatet blir. Foto: Magnus Skrede

Simulerte orkesteret

En annen som har gjort gode forberedelser er Fredrik Carlsen (14) fra Langhus. Det er også første gang han deltar, så cellisten bestemte seg for å simulere å spille i et orkester. 

– På rommet har jeg to høyttalere som jeg setter opp på hver sin side. Deretter har jeg øvd på å spille med innspillinger, sier Carlsen. 

Han beskriver det som stas å ha kommet med i Ung Filharmoni. Han visste ikke helt hva han skulle forvente seg, men opplegget har ikke skuffet så langt. 

– Alt har vært topp hittil. 

Fredrik Carlsen er med for første gang. Foto: Magnus Skrede

Tekst: Øyvind Hamre

Samarbeidspartnere